eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A KDNP lemondott a jelöltállítás jogáról

A Fidesz-elnök által levezényelt képviselőjelölés nem a függetlenség alapélményét erősítette a kereszténydemokratákban. A december 14-én nyilvánosságra hozott névsorban külön még csak meg sem jelölték a szövetség kisebbik pártjához tartozókat, a KDNP választmánya pedig alkalmazkodva a lehetőségekhez, előre lemondott jelöltállítási jogáról - írja az Index.

A Kereszténydemokrata Néppárt legutóbbi, november 28-án tartott országos választmányi ülésén kiosztottak több emlékérmet. Az egyiket - méltató beszéd kíséretében - éppen Kövér Lászlónak adományozták. A Fidesz országos választmányi elnöke akkor már hetek óta vizsgáztatta Orbán Viktor Fidesz-elnök és Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató oldalán Felcsúton a jobboldali, köztük a KDNP-s jelölteket - olvasható az Indexen.

Kövér jelenlétében a testület ülésén nyíltan nem is esett szó a jelöltállítással kapcsolatos személyi kérdésekről. Az egyetlen döntés, amit a választmány a 2010-es előkészület jegyében hozott, az volt, hogy átadta a jelöléssel kapcsolatos jogosítványait a pártelnökségnek.

Informátoraink szerint a testület ezzel az önkorlátozó lépéssel lényegében alkalmazkodott a pártszövetségben kialakult és köztudomású játékszabályhoz, azaz hogy Orbán Viktor szava nemcsak a Fideszben döntő, hanem a KDNP-ben is. Orbán végül Semjén Zsolt KDNP-elnökkel láttamoztatta a Felcsúton született döntéseket. Mint később kiderült, a KDNP az egyéni körzetekben a négy évvel ezelőtti húsz körüli jelöltnél néhánnyal többet kap most, a várható totális jobboldali győzelmet figyelembe véve persze ez várhatóan lényegesen több befutót jelent a 2006-osnál.

December 14-én egy közös választmányi ülésen Orbán és Kubatov közösen ismertették a 176 egyéni körzet kiválasztott indulóit. A névsorban azonban külön nem is jelölték a KDNP-seket. Ilyen kimutatás azóta sem készült.

A kereszténydemokrata körökben a legnagyobb veszteségnek Nógrádi László lenti polgármester leváltását tartják. A 2002-es és a 2006-os választásokon jó eredményeket, első körös győzelmeket hozó Nógrádi lecserélése egy több választási kudarcot felhalmozó korábbi kisgazdára meglepetést okozott a pártban, ahol nem érzékelték, hogy a Szentkirályi utcai Fidesz-körpontban már nem számolnak a volt közlekedési miniszterrel.

Néhányan úgy vélték, hogy Nógrádinak épp a 2006-os parlamenti külön frakció alapítását nem tudták megbocsátani, aminek ő volt az egyik motorja. Mások szerint inkább a lenti fideszesek aknamunkája fúrta meg a KDNP nyerőemberét. Kereszténydemokrata szempontból ellentételezésnek számít Eger várható megszerzése, ahol Habis László a párt színeiben szerezhet jövőre mandátumot.

Az általunk megkérdezett kereszténydemokraták szerint nincs értelme lázadozni a másik párt vezetése által diktált jelöltlista ellen: "Orbánék ugyanis nem azt nézték, hogy az adott körzetre kiszemelt politikus melyik szervezetbe, adott esetben a Lungo Dromba, a Kisgazda Szövetségbe vagy a KDNP-be tartozik-e, hanem azt, hogy biztosan meg tudja-e nyerni a választást". A KDNP-sek még bíznak abban, hogy a márciusra várt listaállításokon további befutó helyeket kaphat a párt, és a végén a jelenlegi 23 fősnél nagyobb frakcióval vághatnak neki az új ciklusnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×