Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom László nem írta alá a Ptk. hatályba lépéséről szóló törvényt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a polgári törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden.

A köztársasági elnök további négy, a polgári törvénykönyv hatályba lépéséhez szorosan kapcsolódó törvényt sem ellenjegyezte, és ezeket megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Az államfő a döntéséről levélben tájékoztatta Katona Bélát, az Országgyűlés elnökét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Sólyom László két okból nem írta alá a jogszabályt. Az államfő egyrészt nem ért egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan polgári törvénykönyvet, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra.

Sólyom László emellett aggályosnak tartotta a Ptk. lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabály-változásra kellene felkészülnie. A törvény alapelveiről, továbbá a személyek jogairól, cselekvőképességéről, a személyiségi jogok védelméről és a jogi személyekről szóló részei már 2010. május 1-én hatályba lépnének, a további részek pedig 2011. január 1-jén.

A köztársasági elnök levelében leszögezte: sajnálatosnak tartja a hiányosságokat, hiszen a polgári törvénykönyv üdvözlendő újításokat is tartalmaz, mint például a cselekvőképesség szabályainak új alapokra helyezése.