Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mesterházy: A kirekesztés a demokráciának szóló hadüzenet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kirekesztés az egész demokráciának szóló hadüzenet, mert elvesz valamit az ember méltóságából - fogalmazott Mesterházy Attila pénteken Nagykanizsán, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat által szervezett hagyományos nemzetiségi nap alkalmából.

Az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehetünk kibékülve egy olyan társadalommal, amelynek tagjai nem érzik úgy, hogy méltóságban élhetik az életüket. A kirekesztés ellen csak egy dolgot kell tenni, hogy nem fogadjuk el, úgy tanítjuk gyerekeinket, úgy beszélünk embertársainkról, hogy az együttműködésben higgyünk és tisztelettel gondoljunk embertársainkra.

Utalt arra, van olyan magyarországi politikai párt, amelyik arra építi a politikáját, hogy "a feszültséget szítsa, generálja". Ennek a pártnak veszélyes a politikája az egész ország, az egész magyar demokrácia szempontjából, mert "ahol nincs befogadás, ott nincs demokrácia, nem valósul meg az esélyegyenlőség".

Mesterházy Attila közölte: sajnálatos, hogy az MSZP-n kívül nem minden párt fogalmazza meg egyértelműen az álláspontját a radikális, szélsőséges eszmékkel szemben. Ebben egyfajta nemzeti minimumra van szükség, közösen kell elutasítani ezeket az eszméket, "nem lehet finoman és puhán fogalmazni, csak nagyon határozottan".

Nem jó irány, ha valakik öntevékeny csoportokat szerveznek, hogy "a biztonságot szolgálják", ezért fontos, hogy a bíróság kimondta: nincs szükség a Magyar Gárdára.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "az is rossz, ha a romák szerveznek önvédelmi csoportokat", hiszen az állampolgárok védelme az állam feladata. A rendőrség dolga, hogy határozottan fellépjen a szabadság érdekében.

A szocialista politikus azt mondta: "van Magyarországon egy polgármester, Edelényé, Molnár Oszkár, aki vállalhatatlan gondolatokat fogalmazott meg". Ez elfogadhatatlan, de az is, ami történik vele, hogy fenyegetésként éles lőszert kapott a fideszes politikus. "Ki kell mondani, hogy ez helytelen, még akkor is, ha határozottan elutasítjuk az ő eszméit" - jelentette ki.

A közelgő parlamenti választások kapcsán beszélt arról, hogy jelenleg a válságkezelés éveit éljük, ez adja az alapot ahhoz, hogy "Magyarország a 2011-től kezdődő három évben nagyobbat tudjon lépni". Az MSZP olyan választási ígéreteket fogalmaz meg, amelyek "felelősek és reálisak, ezért finanszírozhatók és megvalósíthatók, nem akarunk belemenni felelőtlen licitálásokba" - tette hozzá.