eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sólyom László a lehető legkorábbra írja ki a választásokat

A köztársasági elnök szerint elejét lehetett volna venni a válság elmélyülésének és a Jobbik megerősödésének is, ha már idén meglettek volna a választások Magyarországon. Mindezt Sólyom László a Heti Válasznak adott exkluzív interjújában mondta.

A Heti Válasz csütörtök reggeli ünnepi számában exkluzív interjút közöl Sólyom László köztársasági elnökkel. Sólyom László úgy véli, hogy jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc kormányfő távozása után előrehozott választások lettek volna. Így szerinte elvált egymástól a rövid távú válság kezelés, és a hosszú távú kibontakozás. A köztársasági elnök szerint azáltal, hogy elmaradtak az előrehozott választások, némely negatív jelenségek kedvező táptalajra találtak.

A Heti Válasz kérdésére Sólyom László megerősítette, hogy a negatív jelenség kifejezés a Jobbikot takarja.

Sólyom László úgy véli, köztársasági elnökként egyik legfontosabb feladata, hogy a közösséget képviselje, de közben nem akar semmitmondásba, amolyan " szeressük egymást gyerekek" szövegekbe menekülni. Ebben a mélyen megosztott társadalomban szerinte egy valami lehet közös, és az az Alkotmány. Emlékeztetett: a nemzet egységének erre az értékelvű értelmezésére tette fel az elnökségét.

Sólyom László arról is beszélt, hogy amikor Gyurcsány Ferenctől tájékoztatást kért a gazdaság valódi állapotáról, egyértelműen félrevezető anyagokat kapott. Ezzel szemben Bajnai Gordon miniszterelnök 3-4 hetente tényszerű tájékoztatást ad, a fontos kérdésekről pedig azonnal értesíti.

A köztársasági elnök a szlovák-magyar viszonyokról a Heti Válasznak azt mondta: ha idén nyáron nem indul el arra a bizonyos komáromi koszorúzásra, amikor a szlovák hatóságok nem engedték át a határon, elismerte volna, hogy ténylegesen provokációnak szánja a rendezvényen való részvételt.

Az interjú végén Sólyom László szólt az általa alakított bölcsek tanácsáról is, mely a korrupció visszaszorítását és a valódi oktatási reformokat hivatott felvázolni. Szerinte a tanács befejezte a munkát, tanulmányaik már a nyomdában vannak, s januárban mutatják be azt a kötetet, mely a bölcsek véleményét tükrözi.

Hozzátette, a bölcsek azonnali intézkedéseket javasolnak, emellett öt- és tízéves célokat. Ha ehhez valódi politikai akarat, bátorság és felhatalmazás társul, elindulhat Magyarország az újrakezdés és a fejlődés útján. Ezt várja Sólyom László a 2010-es választásoktól, aminek pontos dátumát a lehető legkorábbra fogja kiírni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×