Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Döntenek a kórházak milliárdjairól - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány szerdai ülésén dönthet több, az egészségügyet érintő finanszírozási kérdésben - írja a Népszabadság.

Lehetővé tennék, hogy a jövő évi költségvetés terhére még idén utalható legyen a kórházak 6 milliárdja, továbbá 8 milliárdos forrást keresnek az egészségügyi intézmények alacsony fizetésű dolgozóinak, hogy az elmaradt 13. havi béreket részben kifizethessék, és forrást teremtsenek a kötelező béremelésre, továbbá dönthetnek hat-hét új orvosság társadalombiztosítási támogatásáról is - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet szerint tízmilliókkal támogatta összességében tavaly a kormány holdudvarához tartozó médiát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A lap úgy tudja, egyes pénzosztások Szabó Imre miniszter döntése alapján zajlottak, így kapott például 6 millió forintot az ATV Zöld Percek című környezetvédelmi összeállítása, és ugyanennyit a Nap Tv rövid blokkokban, hetente sugárzott műsora. Három millió forintot juttattak a Népszavának, és ugyan ennyit fizettek ki a Metropol újság környezettudatossági rovatának létrehozásáért.

Mennyezetről lógatott ceruzák erdeje, építészeti kisfilmek és egy ötméteres, ceruzákból szerkesztett szobor fogadja majd a velencei építészeti biennále látogatóit a magyar pavilonban - írja az Index. Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel kiállítása nem építészeti csúcsteljesítményekkel akar szerepelni, inkább az építészet alapkérdéseihez vezetné vissza a közönséget. A magyar zsűri által kedden nyertesnek hirdetett pályázat a vonallal mint az építészeti tervezés alapelemével foglalkozik.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a válság jót tesz a Balatonnak, sokan vannak ugyanis, akik most inkább itthon töltik a karácsonyt és a szilvesztert. Szaporodik az ünnepek idejére kinyitó vendéglátóhelyek, panziók, de magánházak száma is. Nem egy olyan étterem akad a tó partján, ahol szilveszterre már nem lehet asztalt foglalni. A lap szerint a szállodáknak hátrány, hogy a szilveszter a hét közepére esik. A nyilatkozó rendezvényszervezők szerint a legtöbb vállalat az idén is megtartja év végi céges összejövetelét, azonban az egy rendezvényre szánt összeg több mint a negyedével esett vissza.

A Világgazdaság azt írja, az összes hazai szállodának újra kell pályáznia jövőre a csillagaikra, hogy 2011. január elseje után is használhassák azokat. Minderre azért van szükség, mert jövőre új, egységes kategória-rendszert vezetnek be Magyarországon és hat másik európai országban. A tanúsítványt nem kötelező megszerezni, de hiányában nem használhatók a csillagok kategóriajelzésként. Az EU-ban úttörőnek számító rendszer a lap szerint nagy lehetőség a magyar szállodaipar számára.

A Portfolio.hu Szuda Jánossal, az FHB ügyvezető igazgatójával készített interjút, amelyet a honlapon meg is tekinthetnek. Az igazgató elmondta, 2009-ben elsősorban a kkv- és a lakáshitelek terén erősödött a bank, és a tendencia valószínűleg jövőre is folytatódik. Szuda János szerint a lakáspiacon Magyarországon nincs meg az a buborék, amely megnövelné az ilyen célú hitelek kockázatát.

Hanganyag: Litauszky Balázs