eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: Kelet-Európa népei csak együtt lehetnek erősek

A kelet-európai népek sorsközösséget alkotnak, csak együtt lehetnek szabadok, erősek és sikeresek - állapította meg kedden Temesváron Orbán Viktor.

 A Fidesz elnöke a temesvári emlékév alkalmából szervezett nemzetközi konferencián emlékeztetett: e térség népei együtt töltötték a második világháború utáni évtizedeket a kommunizmus börtönében. A Nyugat ugyanis kompromisszumot kötött a kommunizmussal, ennek a "békének" pedig komoly ára volt, a közép-európai népek függetlensége és szabadsága látta kárát - mondta.

Húsz év után azonban azt látni, hogy korántsem olyan egyszerű a dolog, mint ahogy annak idején elképzelték. A diktatúra megbuktatása és a szabadság kivívása után még csak egy átmeneti korszak kezdődött el, amelyben együtt él még a régi és az új - fogalmazott. A régi világ visszahúzó törekvései miatt sokakban él az érzés, bár kivívták a szabadságot, másképpen ugyan, mint azelőtt, de meg van kötve a kezünk az értelmetlen konfliktusok, feszültségek, meddő viták miatt - jelentette ki Orbán Viktor.

A történelemnek e tanulságait le kell vonni - hangsúlyozta Orbán, kifejtve, hogy a közép-európai népek sorsközösséget alkotnak, csak együtt lehetnek szabadok, függetlenek és erősek. Szerinte a Nyugat is kezdi belátni, hogy Európa stabilitására az igazi veszélyt a kommunista struktúrák továbbélése, hatalmi restaurációs törekvése jelenti. Mégsem volt hiábavaló az elmúlt húsz esztendő - tette hozzá, szerinte ugyanis sokat tanultunk az átmeneti korszakból.

Az egyénnek és a közösségnek mindig a célokra és nem a körülményekre kell összpontosítania - folytatta gondolatmenetét a Fidesz elnöke. Megállapította: nem a válság okozta rossz körülményekre, hanem inkább a mélyebben zajló folyamatokra kell irányítani a figyelmet. A válság csak felszíni jelenség, valójában globális változás megy végbe, a világgazdaság hamarosan radikálisan meg fog változni, a világpolitikának új erővonalai jönnek létre, új érdekrendszerek és szövetségek alakulnak, új szereplők jelennek meg a színen.

A válságos idők egyben lehetőséget is magukban rejtenek, és ebben az átalakulásban a közép-európai térség egésze felértékelődhet. A térség országaiban le kell zárni az átmenet korszakát, és meg kell nyitni az igazi szabadság korszakát - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy mindez konkrét gazdasági együttműködést, valódi függetlenséget jelent.

A Temesvári Operában rendezett esti gálaünnepségen Orbán Viktor külön beszédben köszöntötte Tőkés Lászlót. Elmondta: a volt református püspök húsz évvel ezelőtt a jó ügy szolgálatában mérhetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, egyedül szállt szembe a teljes Ceausescu-rezsimmel, annak titkosszolgálatával. Tőkés László bebizonyította, hogy a szabadságért való bátor kiállás összefogást teremt, a jó gyorsabban terjed a rossznál. Tőkés László személye a szabadság és a testvériség élő szimbólumává vált - szögezte le Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×