eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megismétlődhetnek a nagy csaták a tavaszi választáson Budapesten

Többségében ismert, az elmúlt években a politikai életben sokat megélt politikusokat indít a jobboldali pártszövetség Budapesten - derül ki a Fidesz-KDNP 2010-es országgyűlési választáson indítandó egyéni képviselő-jelöltjeinek névsorából.

A Fidesz által közzétett lista ugyanakkor természetesen számos érdekességet, meglepetést tartogat. Az inforadio.hu ezúttal a budapesti választókerület fideszes jelöltjeit veszi sorra.

Budapest 1. választókerület

A Fidesz ezúttal is Nagy Gábor Tamást indítja az I.-II. kerületi körzetben. A Budavári Önkormányzat 49 éves polgármestere jogász, szociológus végzettségű. Már 2006-ban is ő nyert a választókerületben, akkor a második fordulóban a baloldal a szabaddemokraták elnökét, Kóka Jánost állította csatasorba ellene - sikertelenül.

Budapest 2. választókerület

2006-ban ebben a választókerületben is a Fidesz-KDNP jelöltje győzött. Úgy látszik, a párt vezetői itt is "a győztes csapaton ne változtass" elvet vallották, amikor ismét Balsai István indítják. A volt MDF-es igazságügyminiszter akkor a II. kerületi polgármestert, Horváth Csabát győzte le a 2. fordulóban. Azóta a szocialista politikus elvesztette a polgármesteri tisztséget (a Fidesz-KDNP politikusa, Láng Zsolt irányítja a városrészt), cserébe főpolgármester-helyettesként dolgozott évekig Demszky Gábor mellett. Egy ideig a BKV felügyeletét is rábízták a szocialisták, a legutóbbi híradások már azt pedzegették, hogy Horváth Csaba lehet az MSZP főpolgármester-jelöltje. Előtte azonban nem lenne meglepő egy újabb izgalmas csata a 2. választókerületben Balsai Istvánnal.

Budapest 3. választókerület

A Fidesz itt sem változtat jelöltet, ismét Menczer Erzsébetet, a párt Női Tagozatának budapesti elnökét indítja. A 48 éves újságíró 2006-ban a 2. fordulóban kapott ki 60-40 arányban Orosz Sándortól.

Budapest 4. választókerület


Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, bár 7 ezer szavazattal elvesztette 2006-ban a párharcot a második fordulóban a szocialista Donáth Lászlóval szemben, ismét megmérkőzhet a választókerületben. A 43 éves városvezetőnek azonban ezúttal nem a pártonkívüli, de a rendszerváltásban mindvégig szocialista támogatottságú evangélikus lelkésszel kell megküzdenie. Donáth László ugyanis már nem kell az MSZP-nek, ahogy ő fogalmazott:"Ha az Úristen úgy akarja, hogy az MSZP eltűnjön a történelem színpadáról, el fog tűnni."


Budapest 5. választókerület


Újpesten a Fidesz 2006 után ismét Hollósi Antal Gábort indítja. A sebészként dolgozó, 63 éves helyi önkormányzati képviselőt az előző megmérettetésen már az első fordulóban legyőzte Csizmár Gábor. Vélhetően az MSZP ismét a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát indítja, akinek honlapját a mai napig Gyurcsány Ferenc ajánlása indítja.

Budapest 6. választókerület

Ez az első választókerület, ahol 2006-hoz képest változtat a Fidesz. Míg 2006-ban Mihály Zoltán indult (az első fordulóban alulmaradt Kiss Péterrel szemben), jövőre a 38 éves Wintermantel Zsolt csatázhat. A mérnök-közgazdász végzettségű szakember korábban a budapesti szervezet elnöke is volt. Volt már országgyűlési képviselő, 2004-től 2006-ig.

Budapest 7. választókerület


Ismét Rogán Antalt indítja a Fidesz. A közgazdász végzettségű politikus 2006-ban, a második fordulóban 2400 szavazattal kapott ki a szabaddemokrata Pető Ivántól, aki mögé a teljes baloldal felsorakozott akkor. Rogán Antal ősszel visszavágott: 2006 óta polgármesterként irányítja az V. kerületet.

Budapest 8. választókerület

A Fidesz itt is egy 2006-ban vesztes jelöltet indít újra. A 48 éves Illés Zoltán az Index cikke szerint a terézvárosi szervezet akarata ellenére lett ismét jelölt. A legutóbbi parlamenti választáson Illést a második fordulóban Kékesi Tibor győzte le.

Budapest 9. választókerület

A 2006-ban a második fordulóban sikertelenül szereplő Kecskés Gusztáv helyett Rónaszékiné Keresztes Mónika indul a Fidesz-KDNP színeiben. A 47 éves, 7 gyermekes asszonynak a letartóztatott szocialista polgármeste,r Hunvald György által irányítás nélkül hagyott körzetben kell győznie.

Budapest 10. választókerület

Ismét Fónagy Jánost küldi csatába a Fidesz. Legutóbb, 2006-ban az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere 57-43 arányban marad alul Szabó Zoltánnal szemben.

Budapest 11. választókerület

Józsefváros közelmúltban megválasztott polgármestere, Kocsis Máté a Fidesz jelöltje. A jogász végzettségű, 28 éves politikus először indul országgyűlési választáson. A választókerületet jelenleg a szocialista Hárs Gábor képviseli a T. Házban.

Budapest 12. választókerület

Bácskai János, a Ferencváros alpolgármestere indul, vélhetően Kökény Mihály ellen. A 47 éves politikus idén januárban nagyjából dupla annyi voksot szerzett, mint Bánsághi Tamás, az MSZP jelöltje a IX. kerületi időközi választáson, amit a Parlamentet és az SZDSZ-t elhagyó Gegesy Ferenc lemondása miatt írtak ki. Az InfoRádió úgy tudja: Gegesy Ferenc polgármester nem indul jövő tavasszal, így ebben a választókerületben új szereplőkkel csatázik a jobb és a baloldal.

Budapest 13. választókerület

A Fidesz a 43 éves Vas Imrét indítja. A jogász végzettségű Vas Imre az erzsébeti önkormányzati testület tagja. 2006-ban a választókerületben, amely a Ferencváros déli részét (József Attila lakótelep), illetve Pesterzsébet északra eső területét foglalja magába, Kammermann Csaba volt a Fidesz-KDNP jelöltje, aki már az első körben elvérzett Pál Tiborral szemben.

Budapest 14. választókerület

Itt nem változtatott a Fidesz vezetősége a jelölt személyén: 2006 után ismét György István indul csatába, vélhetően ismét Arató Gergely ellen. A legutóbbi választáson a ma oktatási államtitkárként dolgozó szocialista politikus már az első körben bejutott a Házba. György István akkor 35 százalékot szerzett.

Budapest 15. választókerület

A Fidesz a 30 éves Rétvári Bencét indítja. 2006-ban ebben a körzetben a második fordulóban jobboldali győzelem született Deák András révén.

Budapest 16. választókerület

Az egyik legmeglepőbb változás: a Fidesz a 35 éves, 3 gyermekes Orbán Anitát indítja, aki az elmúlt években kül- és energiabiztonsági kérdések szakértőjeként szerepelt a médiában. Ellenfele akár a kerület szocialista polgármestere, Molnár Gyula is lehet, aki 2006-ban 5200 szavazattal verte Kristóf Józsefet.

Budapest 17. választókerület

Ismét Kupper András a Fidesz jelöltje, aki 2006-ban a második fordulóban éppen hogy alulmaradt Józsa Istvánnal szemben. A 45 éves orvos, jelenleg is fideszes országgyűlési képviselő szocialista ellenfelét még nem jelentették be.

Budapest 18. választókerület

Pokorni Zoltán, Budapest XII, kerületének polgármestere indul újra. 2006-ban Hagyó Miklóst győzte a második fordulóban 55-45 arányban. Most szinte biztos, hogy más ellenfelet állítanak a Hegyvidék első emberének ellenfeléül a szocialisták.

Budapest 19. választókerület

Ismét Kosztolányi Dénest indítja a Fidesz. A 60 éves, jogász végzettségű, jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben dolgozó politikus 2006-ban a második fordulóban maradt alul Szanyi Tiborral szemben. Igaz, Újlipótvárosban akkor még azt is csodaszámba vették, hogy a fideszes jelölt bejutott a második fordulóba a szabaddemokrata Horn Gábort legyőzve.

Budapest 20. választókerület

A Fidesz új jelöltje a 32 éves szociológus, Spaller Endre. 2006-ban ebben a választókerületben már az első fordulóban győztek a szocialisták: akkor Tóth József polgármester kétszer annyi szavazatot kapott, mint Rétvári Bence.

Budapest 21. választókerület

Papcsák Ferenc jogász indul a Fidesz színeiben Zuglóban. Legutóbb a szocialista Baráth Etele a második fordulóban győzött az akkor regnáló polgármesterként indított Rátonyi Gábor ellen. Mivel Rátonyi sem 2002-ben, sem 2006-ban nem nyert mandátumot az országgyűlési választáson, sőt 2006-ban szoros versenyben a városvezetői titulust is elveszítette a szabaddemokrata Weinek Leonárddal szemben, érthetőnek tűnik a Fidesz vezetőinek jelöltváltása.

Budapest 22. választókerület

Akárcsak 2006-ban, ismét Kulcsár József indul a választókerületben. Az 55 éves vállalkozó legutóbb a második fordulóban vesztett Csiha Judittal szemben.

Budapest 23. választókerület

Itt az 59 éves László Tamás ismételhet. Az építőmérnök végzettségű, jelenleg is országgyűlési képviselő László 2006-ban már az első fordulóban alulmaradt Hajdu Lászlóval szemben, aki csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint ő. Nem lenne meglepő, ha 2006 után ismét a XV. kerület vezetőjével, Hajdu Lászlóval küzdene a fideszes jelölt.

Budapest 24. választókerület


2006-ban még Tirts Tamás indulhatott, jövőre azonban Kovács Péter a Fidesz jelöltje. Nem lenne meglepetés, ha ellenfele a 2006-os győztes Vidorné Szabó Györgyi lenne.

Budapest 25. választókerület

Riz Levente ismételhet a Fidesz színeiben. A 35 éves politikus a XVI. kerület hivatalban lévő polgármestereként vághat vissza a 2006-os országgyűlési választásokon őt a második fordulóban legyőző Alexa Györgynek.

Budapest 26. választókerület

Itt is ismételhet a 2006-os fideszes jelölt. A 45 éves Kucsák László legutóbb már az első fordulóban veszített Simon Gábor, az MSZP választmányának elnökével szemben. Nem lenne meglepetés egy újabb Kucsák-Simon párharc a mandátumért.

Budapest 27. választókerület

Itt is ugyanannak a jelöltnek szavazott bizalmat a Fidesz vezetősége, aki 2006-ban indult. A 40 éves Ughy Attila négy évvel ezelőtt már az első fordulóban elvérzett Mester Lászlóval szemben.

Budapest 28. választókerület

Itt sincs "új jelölt a nap alatt": a 37 éves Tarnai Richárd próbálja Kispestet elhódítani Burány Sándortól. 2006-ban ő is elvérzett már az első fordulóban.

Budapest 29.választókerület

A 26 éves Földesi Gyula a Fidesz jelöltje. Erzsébeten 2006-ban is ő indulhatott, már az első forulóban vesztett Hiller Istvánnal szemben.

Budapest 30. választókerület

Csepelen jelöltet vált a Fidesz: ezúttal a 28 éves helyi önkormányzati képviselő , Borbély Lénárd indul. 2006-ban Horváth József már az első körben vesztett Podolák Györggyel szemben, vélhetően az új fideszes jelöltnek is vele kell megküzdenie.

Budapest 31. választókerület

Itt viszont ismételhet a 2006-os jelölt. A 45 éves Németh Szilárd ugyan legutóbb már az első fordulóban vesztett Avarkeszi Dezsővel szemben, de az elmúlt években mind a Parlamentben, mind a kerületben bőven felkészülhetett "a visszavágóra".

Budapest 32. választókerület

Németh Zoltán, Budafok-Nagytétény alpolgármestere ismét indulhat a mandátumért. 2006-ban Lendvai Ildikó, az MSZP jelenlegi elnöke a második fordulóban győzte őt le, alig 3 ezer szavazattal. A papírforma szerint Németh Zoltánnak nem adatik meg, hogy újra megmérkőzzön az elnökasszonnyal, aki szerint mindegy, hogy képviselőik országos vagy megyei listáról, esetleg egyéni körzetből érkeznek-e a Parlamentbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×