Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csáky Pál: csak egy szlovákiai kormányváltás változtathat a nyelvtörvény ügyén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak egy esetleges szlovákiai kormányváltás hozhat változást a szlovákiai nyelvtörvény ügyében - jelentette ki Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke a Magyar-Magyar Kormányzati Konzultáció (MMKK) kedden Budapesten megtartott ötödik ülését követően.

Csáky Pál elmondta, hogy az utóbbi hetekben beigazolódtak a kételyeik a Szécsényben szeptember 10-én megtartott magyar-szlovák kormányfői találkozón megfogalmazott vállalásokkal kapcsolatban. "A szlovákok arra játszottak, hogy a nemzetközi nyomás enyhüljön" az MKP által is bírált szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

Szerinte a szlovák kormányfő "egy fél percig sem gondolta komolyan, amit ott mondott", ezért csak egy szlovákiai kormányváltás hozhat változást a nyelvtörvény ügyében. Jövőre márciusban ülésezik utoljára a szlovák parlament, ezért a nyár eleji parlamenti választásokig változás nem várható.

Megítélése szerint a törvény végrehajtási rendelete - amely szerdán kerülhet a szlovák kormány elé - megmutatta, hogy mennyire rossz a törvény. A 11 oldalas törvényt ugyanis 21 oldalas rendelettel kívánják szabályozni. Csáky Pál hozzátette, hogy a rendelet - amennyiben elfogadják - "jogi súlya csekély", ezért arra biztatja a szlovákiai magyarságot, hogy bátran használja anyanyelvét. A törvény pedig akkor lesz jó, ha megváltozatják. Akkor "valószínűleg kevés marad belőle" - tette hozzá.

Az MKP elnöke szerint Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa alábecsülte a szlovák nyelvtörvény problémáját.

Hanganyag: Németh Zoltán