eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csáky Pál: csak egy szlovákiai kormányváltás változtathat a nyelvtörvény ügyén

Csak egy esetleges szlovákiai kormányváltás hozhat változást a szlovákiai nyelvtörvény ügyében - jelentette ki Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke a Magyar-Magyar Kormányzati Konzultáció (MMKK) kedden Budapesten megtartott ötödik ülését követően.

Csáky Pál elmondta, hogy az utóbbi hetekben beigazolódtak a kételyeik a Szécsényben szeptember 10-én megtartott magyar-szlovák kormányfői találkozón megfogalmazott vállalásokkal kapcsolatban. "A szlovákok arra játszottak, hogy a nemzetközi nyomás enyhüljön" az MKP által is bírált szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

Szerinte a szlovák kormányfő "egy fél percig sem gondolta komolyan, amit ott mondott", ezért csak egy szlovákiai kormányváltás hozhat változást a nyelvtörvény ügyében. Jövőre márciusban ülésezik utoljára a szlovák parlament, ezért a nyár eleji parlamenti választásokig változás nem várható.

Megítélése szerint a törvény végrehajtási rendelete - amely szerdán kerülhet a szlovák kormány elé - megmutatta, hogy mennyire rossz a törvény. A 11 oldalas törvényt ugyanis 21 oldalas rendelettel kívánják szabályozni. Csáky Pál hozzátette, hogy a rendelet - amennyiben elfogadják - "jogi súlya csekély", ezért arra biztatja a szlovákiai magyarságot, hogy bátran használja anyanyelvét. A törvény pedig akkor lesz jó, ha megváltozatják. Akkor "valószínűleg kevés marad belőle" - tette hozzá.

Az MKP elnöke szerint Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa alábecsülte a szlovák nyelvtörvény problémáját.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×