eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György

A Legfelsőbb Bíróság is nemet mondott a Magyar Gárdára - hírösszefoglaló

A decemberi bér adóelőleg megállapításánál már nem kell figyelembe venniük a munkáltatóknak a családi pótlékot - közölte a Pénzügyminisztérium. Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról. Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság a Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat feloszlató ítéletet.

A decemberi bér adóelőleg megállapításánál már nem kell figyelembe venniük a munkáltatóknak a családi pótlékot - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a túlfizetéseket március 1-jétől kaphatják vissza az érintettek. Az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. A szeptember 1-jén hatályba lépett szja-törvény szerint a gyermeket együtt nevelő szülők adóalapjába a családi pótlék összegének felét-felét be kellett számítani, függetlenül attól, hogy a juttatást melyik szülőnek folyósítják. Az Alkotmánybíróság szerint ez sérti az arányos közteherviselés elvét, mert ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik. A testület ugyanakkor azt is megállapította, hogy a házastársak jövedelmeinek összevonása, és annak fele-fele arányban történő adóztatása önmagában nem lenne alkotmányellenes.

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról. A plusztámogatás egyik feltétele az volt, hogy a Fővárosi Közgyűlés februárban 4 százalékkal emelje a jegyárakat. Szollár Domokos kormányszóvivő és Demszky Gábor főpolgármester bejelentette: a fővárosi közlekedési cég 2010 első félévében 10 milliárd forintot, a második félévben pedig további 8 milliárdot kap a működőképesség fenntartására. Emellett az állam 5 milliárd forint megfizetését vállalja át a BKV egyik, 15 milliárdos hiteléből. A Fővárosi Önkormányzat jövőre 5, 2011-ben pedig további 10 milliárdot biztosít a társaságnak. Ezenfelül összesen 38 és fél milliárddal járul hozzá Budapest a BKV belső adósságállományának csökkentéséhez, illetve a járművek cseréjéhez.

Nyílt levélben kifogásolta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, hogy az ellenzék csak a sajtóból értesült a BKV finanszírozása ügyében, a kormány és a főváros között létrejött megállapodásról. Tarlós István a Demszky Gábornak címzett dokumentumban hangsúlyozta: a közgyűlés nem ismeri a szerdán aláírandó szerződés tartalmát, így felhatalmazást sem adhatott a főpolgármesternek annak aláírására.

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság a Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat feloszlató ítéletet. A testület nyilvános ülésen tárgyalta a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet. A rendőrség fémkordonnal zárta körbe az épületet. A 2007 júniusában bejegyzett egyesület megszüntetéséért még abban az évben indított polgári pert a Fővárosi Főügyészség, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda Egyesület működése sértette mások emberi méltóságát. A Fővárosi Bíróság tavaly december 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében elrendelte az egyesület feloszlatását. A szervezet fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án részben eltérő indokokkal helyben hagyta és jogerőre emelte az elsőfokú döntést, de a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is. Az egyesület a határozatok hatályon kívül helyezését és az ügyészségi kereset elutasítását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.

Több pénzintézet szerint is korlátozza a versenyt az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a bankkártyás fizetéseknél alkalmazott jutalékra vonatkozó szabályozás. A javaslat szerint a bankkártyával történő fizetésnél felszámolt tranzakciós díj a forgalom értékének maximum két százaléka lehet; míg a pénzintézetek közötti, belföldi bankközi jutalék a fizetett összeg 0,3 százaléka, de maximum 100 forint lehet tranzakciónként. Az OTP Bank közleménye szerint a szabályozás visszafogja a kártyakibocsátással és az üzemeltetéssel, fejlesztésekkel összefüggő banki tevékenységet, míg a MasterCard azt kifogásolta, hogy a parlament hatástanulmány és nyilvános konzultáció nélkül fogadta el a javaslatot.

A gyakran használt gyógyszerek árának csökkenését várja a kormány a most elfogadott törvénymódosításoktól. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke az InfoRádióban azt mondta: az új szabályozás előírja, hogy évente tekintsék át a támogatott készítmények körét. Kökény Mihály közölte: ezután megszüntetik a támogatást az olyan generikus, vagyis lejárt szabadalmú gyógyszerek esetében, amelyek ára túllép egy bizonyos mértéket. A szocialista politikus szerint erre azért is szükség van, hogy legyen mód a drága, speciális, eredeti készítmények nagyobb támogatására. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: nem értenek egyet a változtatással, mert éppen azt a termékkört sújtja, amely megtakarítást hoz a gyógyszerkasszának, és nem vonatkozik az eredeti, drága gyógyszerekre.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×