eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újinfluenza: Megszült egy fertőzött kismama Szegeden

Megszült az egyik kismama, akit Szegeden kezeltek a H1N1 vírusfertőzéssel; az édesanya és a baba állapotáról részleteket keddre ígérnek - közölte hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A győri Petz Aladár Kórházban kezelt kismama állapota válságos.

A tájékoztatás szerint Szegeden hétfő délutánig huszonkét újinfluenzás beteget ápoltak. A hét férfiből egy szorul intenzív kezelésre és gépi lélegeztetésre.

A kilenc női betegből hárman vannak intenzív osztályon és egyikük légzését segíti gép, míg ketten a fertőzőosztályon gyógyulnak. Közülük egyikük szombaton megszült. A gyermekklinikán jelenleg hat fiatalt kezelnek, de csak egyikük van intenzívosztályon.

Szegeden az első pozitív H1N1 eredmény óta hétfőn kora délutánig 184 embert vettek fel a klinikára influenzaszerű tünetekkel. Ebből 85 esetben bizonyult H1N1 pozitívnak az eredmény - tartalmazza a kórház közleménye.

Válságos az állapota a H1N1 vírus szövődménye miatt a győri Petz Aladár kórházban kezelt 21 éves kismamának. A múlt csütörtökön császármetszéssel világra segített kisbabájának az állapota stabil - tudta meg a kórház orvos-igazgatójától hétfőn az MTI.

Oláh Attila professzor elmondta: a kismama életveszélyben van, állapota az elmúlt két napban romlott, az orvosok az életben maradásáért küzdenek. Az alig több mint hat hónapra 950 grammal született kisbaba állapota a professzor szerint biztatóbb, olyan mint minden más újszülötté,aki ilyen kis súllyal jön világra. A kislány intenzív terápiás kezelésben részesül.

A fiatal nő november utolsó napjaiban került az intenzív osztályra, a H1N1 vírus által okozott fertőzés szövődményeként fellépő súlyos tüdőgyulladással. Azóta altatják és mesterségesen lélegeztetik. Az első napokban tapasztalt kisebb javulás után állapota stagnált, de végig életveszélyes volt. Az utóbbi napokban bekövetkezett rosszabbodás miatt válságosra fordult a 21 éves kismama állapota - mondta a professzor.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×