Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre kevesebb a szervátültetés Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt években nőtt a donorjelentések száma Magyarországon, ám az átültetések száma csökkenő tendenciát mutat - mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője. Mihály Sándor hozzátette: csaknem kétszer annyian várnak új szervre, mint ahány átültetést végeznek egy év alatt hazánkban.

Az elmúlt években kis mértékben nőtt a donorjelentések száma, ennek ellenére a megvalósult donációk száma csökken - közölte az InfoRádióval az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője.

Mihály Sándor elmondta, előkészítés alatt van annak a rendszernek a kiépítése, ami több más országban eredményesen működik. Ennek lényege, hogy kórházi koordinátort alkalmaznak azokon az osztályokon, ahol potenciális donorok vannak.

Egy évben 300-400 szervátültetést végeznek, a leggyakoribb a vese- és a májtranszplantáció. A szívátültetések száma idén meghaladta a korábbi években végzetteket, eddig már 23 ilyen műtétet végeztek - fejtette ki.

Mihály Sándor kiemelte: 600-700 beteg várakozik operációra, vagyis kétszer annyian, mint amennyi átültetést végeznek egy év alatt.

Szólt arról is, hogy idén már öt gyermek-szívátültetés volt, ezzel a legoptimistább elképzelések valósultak meg. A gyermekeknél a donorjelentések és a megvalósult donációk aránya is növekszik - tette hozzá az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője.

Átültetés újszülötteken is

Jövőre már újszülött gyermekeken is végezhetnek szívátültetést Magyarországon - ezt reméli a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Ofner Péter. 2007 óta zajlik Magyarországon a gyermek-szavtranszplantációs program, felnőtteken viszont már 1992 óta végeznek szívátültetést.

Hanganyag: Seres Gerda