eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre kevesebb a szervátültetés Magyarországon

Az elmúlt években nőtt a donorjelentések száma Magyarországon, ám az átültetések száma csökkenő tendenciát mutat - mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője. Mihály Sándor hozzátette: csaknem kétszer annyian várnak új szervre, mint ahány átültetést végeznek egy év alatt hazánkban.

Az elmúlt években kis mértékben nőtt a donorjelentések száma, ennek ellenére a megvalósult donációk száma csökken - közölte az InfoRádióval az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője.

Mihály Sándor elmondta, előkészítés alatt van annak a rendszernek a kiépítése, ami több más országban eredményesen működik. Ennek lényege, hogy kórházi koordinátort alkalmaznak azokon az osztályokon, ahol potenciális donorok vannak.

Egy évben 300-400 szervátültetést végeznek, a leggyakoribb a vese- és a májtranszplantáció. A szívátültetések száma idén meghaladta a korábbi években végzetteket, eddig már 23 ilyen műtétet végeztek - fejtette ki.

Mihály Sándor kiemelte: 600-700 beteg várakozik operációra, vagyis kétszer annyian, mint amennyi átültetést végeznek egy év alatt.

Szólt arról is, hogy idén már öt gyermek-szívátültetés volt, ezzel a legoptimistább elképzelések valósultak meg. A gyermekeknél a donorjelentések és a megvalósult donációk aránya is növekszik - tette hozzá az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője.

Átültetés újszülötteken is

Jövőre már újszülött gyermekeken is végezhetnek szívátültetést Magyarországon - ezt reméli a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Ofner Péter. 2007 óta zajlik Magyarországon a gyermek-szavtranszplantációs program, felnőtteken viszont már 1992 óta végeznek szívátültetést.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×