Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP-kongresszus : többen visszaléptek az országos listáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többen visszalépnek az MSZP országos listájának nem befutó helyeiről - az MTI információi szerint ezt jelentették be a párt szombati kongresszusának zárt ülésén.

Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója az MTI kérdésre csak annyit mondott: a zárt ülésen történtekről nem nyilatkozhat.

Az MTI úgy tudja, hogy a kongresszus felhatalmazta a párt országos választási bizottságát: a visszalépések miatt póttagokkal folyamatosan töltse fel a megüresedő helyeket.

Meg nem erősített információk szerint az országos listáról visszalépett a 91. helyen lévő Havas Szófia, , a 92-dik Deák Istvánné, a 93-ik Kárpáti Zsuzsa, a 94-ik Vidorné Szabó Györgyi, a 172-ik Körösiné Bódi Judit, a 96-ik Juhászné Lévai Katalin és a 100-ik Haris Éva. A visszalépést hivatalosan csak Vidorné Szabó Györgyi jelentette be a kongresszusi küldöttek előtt.

Az MTI információi szerint a csoportos visszalépési akció végül nem valósult meg, néhány női politikus azonban valóban kérte, hogy vegyék le a listáról.

Havas Szófia méltatlannak tartja a szakpolitikusok helyét a listán. Ez egy bizonyos értékítélet, amit tudomásul kell venni - tette hozzá.

Havas Szófia az MTI-nek azt is elmondta: a kongresszuson rajta kívül öt női politikus adta vissza a listás helyét: Vidorné Szabó Györgyi, Juhászné Lévai Katalin, Kunszt Márta, Dér Zsuzsanna és Körösiné Bódi Judit.

Úgy tudja, rajtuk kívül az elmúlt napokban további öt politikus döntött ugyanígy. Havas Szófia hangsúlyozta: továbbra is az MSZP-n belül kíván politizálni.

A héten több sajtóorgánum azt írta: az MSZP országos listáján nem érvényesülnek a női kvótára vonatkozó szabályok és ezért vannak, akik fontolgatják, hogy visszaadják listás helyüket.

Lendvai Ildikó az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a kvótát teljesítették, de örülne neki, ha még több nő lenne a listán. Azt a követelményt, miszerint legalább minden ötödik helyen legyen nő, teljesítettük, nemcsak a lista egészében, hanem az első húszban is - közölte.