eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Még nincs vége az újinfluenza-járványnak - lapszemle

Az új típusú influenza halálozási aránya alacsonyabb a szezonális influenzáénál; egy most publikált tanulmány úgy becsüli, hogy 14 ezer fertőzött közül egy hal meg - írja az Index.

Ha én lettem volna az informátor, más szerepet kaptam volna az ügyben, de erről szó sincs, nem dobtam fel senkit - mondta a Népszabadságnak ügyvédjén keresztül adott interjújában Cs. István, a cigányok ellen elkövetett, hat emberéletet követelő sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottja.

Az Olaszliszkai gyilkosságra vonatkozó kérdésre Cs. István azt mondta: nem voltam soha Olaszliszkán, a brutális bűncselekményt elítélem, mint minden jóérzésű ember, bőrszínre tekintet nélkül. Hogy társaim lennének a "cigányvadászok", azt nem nagyon hiszem... Baráti társaságban nem volt téma Liszka. Én nem gondolom, hogy ez lett volna a romagyilkosságok kiváltó oka - tette hozzá a gyanúsított.

A Magyar Nemzetben az olvasható: elfelejtette időben megigényelni a neki járó támogatást a MÁV - állította a Pénzügyminisztérium. A feledékenység mintegy húszmilliárd forinttal javította fel a büdzsé egyenlegét - ám csak papíron. A késedelemmel megvádolt MÁV viszont cáfolta a pénzügyi tárca információját, ami arra utal, hogy a háttérben egy újabb bomba ketyeg a jövő évi büdzsé terhére.

Az új típusú influenza halálozási aránya alacsonyabb a szezonális influenzáénál; egy most publikált tanulmány úgy becsüli, hogy 14 ezer fertőzött közül egy hal meg - írja az Index. Nehéz azonban egzakt módon összevetni az eddigi és az új típusú influenza halálozási rátáját, mert még a fertőzöttek számáról is csak becslések vannak, és az új járványnak még nincs vége. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a portálnak elmondta: az új vírus jobban adaptálódik, jobban fertőz, közvetlenül is ki tud váltani súlyos tüdőgyulladást, és jobban veszélyezteti az egészséges fiatal felnőtteket, kismamákat és gyerekeket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyelőre alig van mozgás a magyar gabonapiacon: a területalapú támogatások előrehozott kifizetése csökkentette a termelők likviditásigényét, csökkent az eladási nyomás, raktárkapacitás pedig van. Holtpontra jutott az agrárfinanszírozás, a helyzeten esetleg a forint gyengülése javíthat kicsit. A terményárak gyakran önköltség közeliek vagy csak minimális jövedelemtartalmuk van, a kereskedők számára a banki finanszírozási feltételek pedig sokat szigorodtak.

A finanszírozási díj mértékétől függő jelzálogjogi regisztrációs tarifákat indítványoz a közjegyzői kamara és a lízingszövetség a könnyített gépjármű-hitelezésben - erősítették meg a Világgazdaság értesülését az érdekeltek. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta: arra törekedtek, hogy a középkategóriáig terjedő gépkocsiknál, ahol a vevőfinanszírozás mértéke is kisebb, lehetőség szerint alacsony maradjon a jelzálogjogi bejegyzési, illetve törlési díj. Ez a tervek szerint 7000-7500 forint lenne. A tízmillió forintot meghaladó hitelnél a tarifa viszont már több mint 30 ezer forintban állapítanák meg.

A portfolio.hu szerint bizakodóak lehetnek a hazai befektetési alappiac tagjai, úgy látszik ugyanis, hogy a befektetők a kamatcsökkentések hatására egyre több pénzt helyeznek el az alapokban. Novemberben a befektetők 71 milliárd forintot tettek be főként pénzpiaci- és kötvényalapokba, a kedvező környezet hatására azonban az ingatlanalapok is nyertesei voltak a hónapnak. Augusztusban volt csak ennél nagyobb érdeklődés ebben az évben, akkor viszont a pénzek többsége intézményi tranzakciókhoz kötődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×