Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A halott, aki él: a kórház hibázott - de nem tehet róla

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A beszállítása után nem sokkal meghalt beteg hasonlított a zsebében talált személyi igazolványban látható fényképre, Zacher Gábor főorvos ezzel magyarázza, hogy miért Zsiga Istvánként azonosították a vezetése alatt álló toxikológiai osztályon kezelt - ezek szerint ismeretlenül elhamvasztott és eltemetett - hajléktalant. A szakember szerint nem hibáztak, de ez szerinte sem jelenti azt, hogy maga a rendszer nem hibás.

Súlyos állapotban volt az az utcáról bevitt beteg, akinél a Péterfy Sándor Utcai Kórházban megtalálták Zsiga István iratait - mondta az InfoRádiónak az intézmény toxikológiai osztályának vezetője.

Zacher Gábor hozzátette: azért gondolták, hogy a páciens és a dokumentumok tulajdonosa egy és ugyanaz a személy, mert a férfi fedél nélkül élőnek látszott, és a lakcímkártyáján is egy hajléktalanszálló címe szerepelt. Amikor a beteg meghalt, holttestét - akkor már Zsiga István nevével és adataival - az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították.

A főorvos elmondta: csak kedden szembesültek azzal, hogy az elhunyt férfi valójában nem az, akinek a papírjait megtalálták nála. "Teljes patthelyzetbe futottunk bele" - jegyezte meg Zacher Gábor, aki szerint a történtekért nem lehet az őket felelőssé tenni, hiszen nem arról van szó, hogy egy fiatal lányt kevertek össze egy idősebb férfival: ebben az esetben két, egymáshoz külsőleg és korban is hasonló embert nem tudtak megkülönböztetni.

Zacher Gábor elismerte, hogy hiba van a rendszerben, hiszen a kórházakban csupán annak alapján tudják azonosítani a pácienseket, amit náluk találnak. Arra a felvetésre, miért nem keresték meg a lakcímkártyán szereplő hajléktalanszálló munkatársait, a főorvos közölte: ma az egészségügy ilyen feladatot nem tud felvállalni.

A legjobb az lenne, ha minden kórházban hozzáférhetővé tennének egy, ujjlenyomatokat, illetve DNS-mintákat tartalmazó adatbázist, amelynek segítségével azonosítani lehetne az ismeretlen betegeket. Amíg ez nem valósul meg, a Zsiga Istvánéhoz hasonló esetek előfordulhatnak - jelentette ki Zacher Gábor.