eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Felforgatná a felsőoktatási pontszámítási rendszert Hiller - lapszemle

Egekbe szökő ponthatárokról ír a Magyar Nemzet. Jelentős mértékben átalakítja a felsőoktatási pontszámítási rendszert Hiller István oktatási miniszter egy kormányrendelet segítségével.

Ha a Hiller-féle változtatást elfogadja a kabinet, akkor várhatóan elbukik a szocialista oktatáspolitikusok által kezdeményezett, jelenleg a parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslat. Ez minden felvételiző számára kötelezővé tenné az emelt szintű vizsgát.

A minisztériumban készülő rendeletről, és annak részleteiről Magyar Bálint SZDSZ-es oktatáspolitikus számolt be a szocialista oktatáspolitikusoknak a parlament oktatáspolitikai bizottságának ülésén. Ekkor kijelentette: a rendelet 2012-től 240 pontra emelné a felvételi minimumhatárt, vagyis ennél rosszabb pontszámmal egyetlen intézménybe sem lehetne bekerülni, még akkor sem, ha lenne üres férőhely.

Az Oktatási Hivatal elnöke a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy létezik ilyen koncepció. Bakonyi László szerint a tárca már egyeztetett kormányzati szereplőkkel, de arról nincs információja, hogy a tervezetből jogszabály lesz-e.

Népszavazást kezdeményez a Liga a 62 éves nyugdíjkorhatár visszaállításáért, ugyanis elfogadhatatlan mértékben emelkedik a nyugdíjkorhatár a szakszervezet szerint - írja a Népszabadság.

A korhatáremelést tiltakozó akciókkal, sztrájkokkal nem sikerült megakadályozniuk, ezért most népszavazást kezdeményeznek a korhatár visszaállítása érdekében. Gaskó István, a konföderáció elnöke mindezt pénteken jelentette be, miután a szervezet kongresszusa megerősítette pozíciójában.

A küldöttek döntése értelmében a referendum aláírási íveit a napokban benyújtják az Országos Választási Bizottságnak hitelesítésre. A népszavazást jövő év végén, vagy 2011. elején tarthatják meg.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×