eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Éger: Összeomolhat jövőre az egészségügy

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a 2009-es esztendő a magyar egészségügyben válsághelyzetet hozott, a jövő évi költségvetés számai pedig ezt a válságot mélyítik. Éger István hozzátette, ha nem történik változás, az egészségügy a jövő esztendőben teljesen összeomlik.

Gyászos az orvoskar és az egészségügyi szakdolgozói kar jelenlegi helyzete - mondta az InfoRádiónak Éger István a Magyar Orvosi Kamara országos küldöttgyűlése után.

A szervezet elnöke közölte, elfogadtak egy kilenc plusz egy pontos dokumentumot, amelyben leszögezik, olyan egészség- és emberközpontú egészségpolitikával értenek egyet, amely jelenleg nincs, és amelyben egységes rendszerként kezelik a gyógyítást és az egészségmegőrzést is, valamint ennek kiszámíthatónak, stabilnak és kormányzati ciklustól függetlennek kell lennie. A kamara szerint orvosi életpálya modellre van szükség az orvosi egzisztencia kialakítása és megtartása érdekében - emelte ki Éger István.

Elfogadhatatlan a jövő évi költségvetés - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kifejtette: az idei év válsághelyzetet hozott az egészségügyben, és a 2010-es költségvetés számai reálértéken ennek a válságnak a mélyítését irányozzák elő.

Ha ez így marad, az egészségügy jövőre olyan szinten omlik össze, hogy az emberek a mindennapi ellátásban akadályokba fognak ütközni, ez pedig megengedhetetlen - mondta Éger István. Hozzátette: új költségvetésre van szükség, olyanra, amely az emberek és a társadalom érdekét veszi figyelembe, nem pedig elvtelenül a gazdaságot szolgálja ki.

Ha 2010-ben nem történik meg egy valódi rendszerváltás az egészségügyben, az társadalmi tragédiához vezet - emelte ki az elnök, aki szerint alapjaiban kell átalakítani az egészségügy filozófiai és gazdasági működését.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×