eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Készséggel áll az ügyészségi vizsgálat elé a Fővárosi Önkormányzat

A Fővárosi Önkormányzat "készséggel és örömmel" áll az ügyészségi vizsgálat elé a 4-es metró és a Margit híd ügyében - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A főváros vezetése a kezdődő választási kampány részének tekinti Karsai Péter MDF-es politikus múlt heti parlamenti felszólalását, akinek "megalapozatlan, ténybeli tévedésekkel zsúfolt" beadványát feljelentésként értékelte az ügyészség - olvasható a hivatal közleményében.

Karsai Péter november 25-i sajtótájékoztatóján jelentette be: írásbeli kérdést nyújtott be a legfőbb ügyészhez, amelyben azt kérdezi: tervezi-e a Legfőbb Ügyészség, hogy vizsgálatot indít a Margit híd felújításának irreálisan magas költsége ügyében és kivizsgálják-e a 4-es metró egyre növekvő építési költségeinek megalapozottságát.

Vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 4-es metró építésével és a Margit híd felújításával kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség - számolt be a köztévé szerda esti Híradója. A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított még nincs.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája szerint a politikus nehéz helyzetbe hozta az ügyészséget, mivel a Legfőbb Ügyészhez címzett kérdésében arra utalt, hogy az ügyészség, mint a "magyar állam illetékes hatósága" nem az ország érdekeit tartja szem előtt, ha nem indít eljárást az általa felsorolt ügyekben.

Kijelentik: a Fővárosi Önkormányzat készséggel áll az ügyészségi vizsgálat elé, egyebek között azért, mert megfogalmazásuk szerint a fővárosi beruházásokat több magyar és uniós hatóság átvilágította az elmúlt években, s "ezek a vizsgálatok megnyugtató eredményt hoztak".

Az ügyészségi eljárás során be lehet majd mutatni, hogy mindkét beruházás költsége megfelel a reális piaci áraknak, hazai és nemzetközi összehasonlításban egyaránt - olvasható.

A közleményhez mellékelt háttéranyagban egyebek között leírják azt is: Karsai Péter a 4-es metróval kapcsolatos állításait "légből kapott számokkal" támasztja alá, ugyanis az alapberuházás első szakaszának eredetileg becsült költségét hasonlítja össze a két szakasz felszíni beruházásokkal növelt jelenlegi árával. Állításával szemben a valóság az, hogy 1999-ben, azaz tíz évvel ezelőtt a 4-es metró első szakaszának a költségeit 178 milliárd forintra becsülték, ma, 2009-ben ugyanennek a szakasznak az összköltségvetése 366 milliárd forint - teszik hozzá. Az árnövekedést a tízéves infláció és az euróárfolyam változása mellett döntő részben az eredeti becslésben nem szereplő, kapcsolódó felszíni beruházások okozzák - magyarázzák.

Kiemelik azt is: tévesen állítja a képviselő, hogy az Európai Bizottság szabálytalanságokra hivatkozva a múlt hónapban megvont 43 milliárd forintnyi uniós támogatást a 4-es metró projekttől.

Magyarázatként hozzáteszik: néhány projektelemet még tavasszal a magyar fél emelt ki a pályázatból, miután az ezeket megalapozó, 2004-ben és 2005-ben aláírt szerződések még nem feleltek meg maradéktalanul az európai uniós versenyjogi szabályoknak. A szóban forgó 11 szerződést is a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a törvényesség maximális betartása mellett, a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően kötötték, azonban akkor még nem volt napirenden a metró európai uniós projektté válása - olvasható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×