Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsony előtt jön a nyugdíj - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még karácsony előtt megkapják járandóságaikat a nyugdíjasok, a nyugdíjfolyósító ennek érdekében mára elvégzi a rá jutó feladatot: tegnap a postához, ma a bankokhoz juttatta el a nyugdíjakat - írja A Népszabadság.

Más hónapokban 10-14-e között végeztek ezzel a feladattal, de az ünnepekre tekintettel ilyentájt előre hozzák az utalásokat. Az összeg azonban nem jelenik meg azonnal a folyószámlákon, és a postás sem csönget be ma a pénzzel, de az átfutási időt beleszámítva már lesz miből költeni karácsonyra.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy sehol nem találják azt a négyszázmilliárd forintot a vállalkozók érdekképviseletei, amiről Bajnai Gordon kormányfő a költségvetés hétfői elfogadása után azt állította, hogy jövőre ennyivel több pénz maradna a hazai cégeknél. Az iparkamara és a vállalkozók szövetsége szerint az adóemelések a járulékcsökkentéssel sokkal többet húznak ki a zsebükből. A lap a Miniszterelnöki Hivataltól és a pénzügyi tárcától is megkérdezte, milyen tételekből áll majd össze a négyszázmilliárd forintos megtakarítás, de elzárkóztak a választól. A szaktárca válaszában csak annyit közölt, hogy a kérdéses összeg főként a foglalkoztatókat terhelő adó- és járulékcsökkentésekből áll össze.

Az Index beszámol arról, hogy a Földtől 4500 fényévre elhelyezkedő Canis Majoris óriáscsillagot vizsgálja az európai űrügynökség Herschel űrtávcsöve. A 3,5 méter átmérőjű tükörrel dolgozó űrteleszkóp messzebbre lát, mint bármelyik másik űrtávcső, és az elektromágneses spektrum olyan tartományaiban képes vizsgálatokat végezni, ahol a Hubble és a többi régebbi űrtávcső nem. A 200 éve ismert Canis Majoris az egyik legnagyobb ismert égitest, vannak csillagászok, akik a méretét a Nap 2100-szorosága becsülik. A csillag egy vörös óriás, vagyis már felélte a nukleáris fűtőanyagát, és éppen óriási méretűre fújódik fel, hogy aztán szupernóvaként felrobbanjon. A vizsgálatok szerint a csillag kritikus helyzetben van, a robbanás bármikor bekövetkezhet, sőt, valójában lehet hogy már be is következett, csak a detonáció fénye még nem ért el hozzánk.

A Napi Gazdaság szerint a karácsonyi vásárlási szezonban különös aktualitást kapott a hamisítás elleni küzdelem, az ezt szolgáló nemzeti stratégia a fogyasztói tudatosság erősítésére alapoz. A másik oldalon viszont ott vannak a válság szülte kényszerek: nemcsak a gyengébb anyagi helyzetű vevők keresik jobban az olcsó márkautánzatokat, hanem a megrendeléseiket elveszítő cégek némelyike is átáll a bóvli gyártásra.

A Világgazdaság arról ír, hogy a többmilliárdos kastélyszálló beruházások ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy dübörög Magyarországon a kastélyszálló-építés és fejlesztés. A hazánkban található 4500 kúria és kastély nagy része romosodik, és csupán 58 kastélyszálló működik. Ennek egyik oka a lap szerint az, hogy a kastélyszálló üzlet türelemjáték: milliárdos nagyságrendű kezdeti beruházást igényel, a többi hotelfejlesztéshez képest azonban jóval hosszabb idő, akár 15-18 év alatt térül meg.

A portfolio.hu úgy értékeli, hogy csak kevés helyen kellett átírniuk a Magyarországról szóló eddigi elemzéseik főbb pontjait a Merrill Lynch londoni stratégáinak ahhoz, hogy az új, december másodikán kiadott globális feltörekvő piaci anyagukban ez a rész ki legyen pipálva. Továbbra is lendületes jegybanki alapkamat csökkentéseket jósolnak a korábbinál is kedvezőbbnek mondott inflációs kilátások mellett. A következő fél évet még nemzetközi szinten is "rózsásnak" látják a befektetési bank szakértői, így szerintük nincs kizárva, hogy újra akár 240 alatti euró/forint árfolyammal találkozhassunk. Ez új elem a Merrill jóslatai között, mint ahogy az is, hogy 2010 nyara után az alacsony szintre vágott jegybanki alapkamat és a romló külpiaci hangulat együtt intenzív forintgyengülést okozhat jövő év végéig.