Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai Gordon biztosítékokat adott a külföldi befektetőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország miként jelenleg, a jövőben is vonzó célállomása lesz a tengerentúli tőkének - nyilatkozta az Egyesült Államokban tartózkodó Bajnai Gordon miniszterelnök a Dow Jones Newswires gazdasági hírügynökségnek a magyarországi befektetési környezettel kapcsolatban az utóbbi időszakban felerősödött külföldi aggodalmakra reagálva.

Magyarország barátságos és az is lesz - szögezte le Bajnai Gordon. A magyar miniszterelnök hozzátette: a kormány támogatja a közvetlen külföldi befektetéseket, elkötelezett irántuk.

Hangsúlyozta, a kormány azon van, hogy igazságos, átlátható és törvényileg tiszta döntések szülessenek.

A közvetlen külföldi befektetések döntő fontosságúak a magyar gazdaság számára, amely még jövőre is várhatóan recesszióban lesz - jegyezte meg a hírügynökség. Bajnai Gordon azt mondta, hogy az egy főre jutó közvetlen külföldi befektetés Magyarországon a legnagyobb Közép- és Kelet-Európában. Több mint félmillió magyarnak adnak munkát a többségi külföldi tulajdonú cégek.

A múlt hónapban kilenc külföldi, Magyarországra akkreditált nagykövet, köztük az Egyesült Államoké panaszt emelt, hogy a nem transzparens eljárások elriaszthatják a lehetséges befektetőket. Eközben amerikai törvényhozók egy csoportja Indiana államból olyan törvénytervezetet nyújtottak be, ami felszólítja Magyarországot, bánjon igazságosan a befektetőkkel.

Bajnai Gordon elmondta még: a jövő év elején döntenek annak a lehetőségéről, hogy Magyarország visszatér az eurókötvény piacra.

A miniszterelnök rámutatott: a forint számára kulcsfontosságú, hogy olyan sávban maradjon, ami nem sérti a kiskereskedelmi hitelvevőket és az ország exportálóit. Most ebben a sávban vagyunk - jegyezte meg.