eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Félmilliárdért vállalta el a magyar állam képviseletét két ügyvédi iroda

Egy édesipari vállalkozás felszámolása során kirobbant nemzetközi jogvita miatt bízott meg ismét a magyar állam két ügyvédi irodát. A cégek csaknem 570 millió forintért vállalták Magyarország képviseletét.

A Közbeszerzési Értesítő hirdetménye szerint nettó 567,1 millió forintos szerződést írt alá nemrég a Pénzügyminisztérium két ügyvédi irodával, amelyek egy portugál édességgyártó, a Dan Cake által indított vitarendezési eljárásban fogják képviselni Magyarországot.

A szerződésről elsőként az Origo cikkezett. A portál kérdésére, hogy miért kellett külső szakértőket felkérni, a Pénzügyminisztérium azt válaszolta, hogy az ügyben olyan szaktudásra is szükség van - például a nemzetközi jog, az angolszász jogrend és a nemzetközi egyezmények területén - amellyel a közigazgatás nem rendelkezik.

Az InfoRádió kérdésére a tárca sajtóosztályán közölték, hogy a portugál cég 1996-ban szerzett tulajdont egy hazai édesipari vállalkozásban, a Danesita Hungaria Kft-ben. 2006-ban a társasággal szemben hitelezői fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Bíróság előtt. A befektető álláspontja az, hogy a magyar bíróságnak ez az eljárása megsértette a két ország között megkötött beruházásvédelmi egyezményt és ezért vitarendezési eljárást kezdeményezett a magyar állammal szemben.

Az ilyen típusú jogvitákban az állam képviseletét a pénzügyminiszter látja el, így a perbeli képviselő kiválasztására a PM írta ki a közbeszerzést. A pályázati felhívásra három ajánlat érkezett, ezek közül a minisztérium - tájékoztatása szerint - a legelőnyösebbet fogadta el.

Ha a békéltetői eljárás eredménytelen marad, a jogvitát nemzetközi választott bíróság dönti el. Ha azonban a felek között a békéltetés sikeres, akkor a közbeszerzéssel kiválasztott képviselő díjazása mindösszesen nettó négymillió forint lesz.

A minisztérium egyébként rövid időn belül másodszor ad megbízást a Bnt Szabó Tom Burmeister és a Mannheimer Swartling ügyvédi irodának, augusztusban ugyanis a két iroda közösen egy másik közbeszerzést is nyert. Akkor a Budapesti Erőmű tulajdonosa, a francia EDF perelte be a magyar államot a hosszú távú villamos-energia vásárlási szerződések megszüntetése miatt.

A Bnt Szabó Tom Burmeister már akkor sem volt ismeretlen a kormány előtt, mivel alvállalkozóként közreműködött a kanadai ADC Ltd. és a magyar állam közötti szintén nemzetközi választott bíróság előtt zajlott perben, igaz, az ügyvédi irodát csak az eljárás legvégső fázisában vonták az ügybe. Az előnytelenül végződő per miatt a magyar államnak mintegy 75 millió dollárt kellett fizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×