eur:
394.35
usd:
371.52
bux:
66882.62
2024. április 16. kedd Csongor

Szili: Hiba volt Gyurcsány öszödi beszéde

Szili Katalin (MSZP) mozgalma a baloldali gondolkodásnak szeretne közösségi tereket építeni, amelyekkel segítheti a politikai baloldal megerősödését is.

A volt házelnök az általa alapított Szövetség a Jövőért Mozgalom budapesti alakuló rendezvényén azt mondta: ezek a közösségek keretet teremthetnek a baloldali gondolkodás és értékek képviseletének, amelyeket hitelesen meg tudnak mutatni és segíthetnek a elveszített bizalom visszaszerzésében.

Szili Katalin hangsúlyozta: a hitelesség visszaszerzésének feltétele, hogy az MSZP szembenézzen a hibáival. Ezek közé sorolta, hogy a gazdasági válság előtt hosszú ideig a neoliberális gazdaságpolitikát állították be baloldali politikának, rosszul döntöttek a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál és azt, hogy kiüresedtek a párt demokratikus fórumai.

A szocialista politikus szerint hiba volt Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök őszödi beszéde is, "de nem a hazugság beismerése, hanem maga a hazugság".

Hangsúlyozta: azzal, hogy szembenéznek a hibákkal, le is zárhatják ezeket és "a tévútról az igazság útjára léphetnek".

Szili Katalin elsődleges feladatnak tartja a baloldal hitelességének visszaállítását, a társadalmi támogatottság növelését, valamint a jövő feladatainak meghatározását, amit értékelvű politizálás mentén lehet megtenni.

Szavai szerint - mivel a harmadikutas elképzelés csődöt mondott - új politikára van szükség, amelynek alapja, hogy együtt kezelni a társadalmi, a szociális, a gazdasági és az ökológiai kérdéseket.

Kiemelte: meg kell teremteni az élhető és együttműködő társadalmat. Az ilyen társadalom - mint fogalmazott - nem versengő, hanem együttműködő, nem bezárkózó, hanem nyitott és nem kirekesztő, hanem befogadó.

Úgy látja, a baloldalnak ki kell nyilvánítania, hogy számára fontos a nemzet. Ez olyan baloldali érték, amelyből nem lehet senkit kirekeszteni - közölte a szocialista politikus.

Szili Katalin beszédében szólt arról is: most nem az a kérdés, kit támogat és kit nem, vagy megszavazza-e a költségvetést vagy sem, amit egyébként megtesz. Hangsúlyozta, a mozgalmat a jövő Magyarországa érdekében indította, és nem szakít a szocialista párttal.

"Ez a mozgalom nem valami ellen jött létre, és nem valami ellen küzd" - hangoztatta, hozzátéve: valamiért küzdenek, a társadalom baloldali részéért.

Kitért arra is: a nosztalgiára épített jövőkép vállalhatatlan, de a baloldalnak válaszokat és kapaszkodókat kell adnia fontos kérdésekre, mert ha ezt nem teszi meg, azzal a szélsőségeseket erősíti.

Nem új rendszerváltásra, hanem a rendszerváltás korrekciójára van szükség - jelentette ki Szili Katalin. A szocialista politikus azokat az elemeket igazítaná ki, amelyek - mint mondta - az elmúlt húsz évben folyamatosan újratermelték a feszültséget.

A rendezvényen szocialista frakciótagok is ott voltak. Mások mellett Mesterházy Attila, a képviselőcsoport vezetője, Baja Ferenc, Kocsi László, Juhászné Lévai Katalin, Orosz Sándor, Suchman Tamás és Szanyi Tibor.

A több mint kétszáz résztvevő megvitatja a mozgalom vitairatát és döntenek annak társadalmi vitára bocsátásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×