Inforádió

Meghallgatom Élő adás

PwC: sokkoló mértéket öltött Magyarországon a korrupció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korrupció a leggyakoribb visszaélés fajta a magyar üzleti életben, amelynek 81 százalékos előfordulási aránya jócskán meghaladja a közép-európai és világátlagot is - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) csütörtökön publikált felmérésében.

Fekete Miklós, a PwC szakértője a társaság budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyar cégek 30 százaléka vált gazdasági bűncselekmény áldozatává az elmúlt 12 hónapban, ebből származó pénzügyi veszteségük pedig átlagosan 18 millió forintra rúgott.

A nemzetközi könyvvizsgáló cég az ezer legnagyobb magyarországi vállalathoz juttatta el kérdőívét, amelyre 53 társaság válaszolt.

A felmérésben részt vevők 62 százaléka számolt be pénzügyi teljesítményének romlásáról az elmúlt egy évben, a válaszadók 38 százaléka pedig úgy vélekedett, hogy a válság hatására nagyobb lett a gazdasági bűnözés kockázata - fejtette ki Fekete Miklós.

Kiemelte: a leggyakoribb bűnelkövetési forma a vesztegetés és a korrupció, amit az elmúlt tíz évben listavezető lopás és hűtlen kezelés követ 48 százalékos részaránnyal, míg a pénzügyi és számviteli adatok meghamisításáról az érintett cégek 31 százaléka számolt be.

Fekete Miklós szerint a problémát elsősorban a nem megfelelő vállalati kultúra okozza, illetve az, hogy a cégek 43 százaléka nem végzett csalási kockázatfelmérést. A szakértő szerint elgondolkodtató, hogy a bűncselekményt elkövetők többsége azzal magyarázza tettét, hogy mások is ezt teszik, éppen ezért nincs ebben semmi kivetnivaló.

A tanácsadó cég a bűncselekmények megelőzése érdekében azt javasolja a gazdálkodó szervezeteknek, hogy tárják fel saját sebezhető területeiket, hiszen a feltárt visszaélések több mint kétharmadát a vállalatok saját munkatársai követték el. A PwC ezért egyebek mellett az anonim bejelentések elősegítését is szorgalmazza - fűzte hozzá a szakértő.