eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Minden adott az öngondoskodás terjedéséhez az egészségügyben"

A GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatója szerint a jelenlegi helyzetben minden adott az öngondoskodás terjedéséhez az egészségügyben. Skultéty László a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján azt mondta, szakmai konszenzus nélkül nem lehet sikeres a legjobb egészségügyi reform sem.

A GKI Egészségügy-kutató Intézet igazgatója szerint az elmúlt évek egészségügyi reformnak nevezett összetett intézkedéssorozatából mindössze néhány, például a gyógyszertámogatás átalakítása tekinthető sikeresnek. Skultéty László a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján azt mondta, a 2006-os és 2007-es intézkedések fő baja az volt, hogy egyszerre akart forrást kivonni a rendszerből, és reformálni.

"A szakmai közvélemény eléggé megosztott, és minden jelentős érdekcsoport ellenzi az átalakítást. Tanulság tehát, hogy mielőtt a politika színre visz egy koncepciót, előbb szakmai konszenzust kell elérni. Olyannal nem szabad előállni, amit a szakma ízekre szed, és nem tud vele azonosulni" - fogalmazott.

Skultéty László szerint az elmúlt években mindenki tette a dolgát. A lakosság fizette a hálapénzt, és megpróbálta elkerülni a járulékfizetést; az intézmények takarékoskodtak és megpróbáltak minden kiadást csökkenteni; a biztosítók éltek a könnyű pénzszerzés lehetőségeivel és védték az adókedvezményeiket, de mindenkinek csalódnia kellett. Eközben ugyanis romlott az ellátás színvonala, csökkentek a munkáltatói befizetések, és egyre többe került az ágazat működtetése.

"A lehetőség és a kényszer adott arra, hogy valódi öngondoskodás alakuljon ki Magyarországon. Az egészségügyben romlik a közszolgáltatás, növekszik a várakozási idő, a magánkiadások arányában elöl vagyunk nemzetközi összehasonlításban, ezen belül alacsony az intézményi keretek között megvalósuló kiadás" - jelentette ki.

Skultéty László szerint a kormány mellett elsősorban a pénzügyi szférának kell kiutat találnia az egészségügy válságából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×