eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezeréves új drogok bukkantak fel

Látnokzsálya, hajnalkamag, Hawaii farózsa magja - egzotikus nevű új kábítószerek, amelyek valójában ezer évesek, de most az internet révén reneszánszukat élik. Ezek veszélyeiről tartott előadást tanároknak, védőnőknek és diákoknak Zacher Gábor toxikológus az Országos Egészségfejlesztési Intézet konferenciáján.

Kétféle trend figyelhető meg a régi-új kábítószerekkel kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa kifejtette: ismét elkezdik használni a természetben előforduló herbális-medicinális szereket, az ezer évek óta velünk élő, pszichoaktív szereket tartalmazó növényeket. Emellett olyan növények is előkerülnek, amelyek eddig Dél-Afrikában vagy Mexikóban terjedtek el, és most az internet révén a világ bármely pontján elérhetővé válnak - tette hozzá.

A toxikológus példakánt említette a spice nevű fűszerkeveréket, amelyet füstölő formájában árusítanak. Új divat lett a látnokzsálya, a hajnalkamag és Hawaii farózsa magjnak használata, és egyre többen fogyasztanak mákteát is.

A kábítószerekről csekély fogalma van egy átlagorvosnak, de egyre több információ érhető el a kábítószer-használatról, a túladagolásról és elvonási tünetekről - közölte Zacher Gábor.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×