Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem javasolja a BKV-tarifák emelését a városüzemeltetési bizottság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem támogatja a BKV tarifáinak 4 százalékos emelését a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága - mondta Lakos Imre bizottsági elnök a testület szerdai ülése után.

A bizottság azt javasolja a közgyűlésnek, hogy ne változtassanak a jegy- és bérletárakon; 4-3 arányban elfogadták, hogy a csütörtöki közgyűlés elé ezt terjesszék be módosító javaslatként - mondta Lakos Imre.

A múlt héten nyilvánosságra került előterjesztés szerint a készítők - Horváth Csaba azóta távozott szocialista főpolgármester-helyettes és szabad demokrata kollégája, Ikvai-Szabó Imre - 4 százalékos átlagos tarifaemelést javasolnak a közgyűlésnek 2010-re.

A városüzemeltetési bizottság azt javasolja a BKV-nak, hogy a néhány százmilliós bevételkiesést - amit a tarifaemelés elmaradása okoz - a bliccelők hatékonyabb kiszűrésével kompenzálják - mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy a közgyűlés megszavazza-e a módosítót, azt válaszolta: MSZP-s képviselők is szavaztak a módosítás mellett, de kérdéses, mennyire tartják be a képviselők a frakciófegyelmet.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője az ülést követően az MTI-nek azt mondta: a bizottság belátta, hogy a 4 százalékos emelés a BKV bevételeit csak 0,6 százalékkal növelné, és nőne a bliccelők száma is.

Hozzátette, szerinte nagy esély van arra, hogy a csütörtöki közgyűlésen elfogadják, ne kelljen többet fizetni a BKV-jegyekért és -bérletekért 2010-ben.

A VEKE már korábban is felemelte a szavát a tarifaemelés ellen, emlékeztetve, hogy a BKV jegy-és bérletárait 2009-ben két alkalommal emelték. Mint írták, csak azt érnék el a főváros vezetői, hogy többen blicceljenek, többen váltsanak autóra, tehát az áremelés már a bevételek növekedését sem hozza magával. Emiatt a VEKE arra szólította fel Horváth Csabát és Ikvai-Szabó Imrét, hogy vonják vissza "káros és végiggondolatlan" előterjesztésüket.