eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mesterházy Attila a szocialista kormányfőjelölt

Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Mesterházy Attilát javasolja a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjének az MSZP országos elnöksége. A jelölést még a választmánynak, és a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

A jelenlegi frakcióvezető lehet a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje a jövő tavaszi választásokon. Legalábbis ezt javasolja az MSZP vezető testülete a párt szombaton összeülő választmányának - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök.

Mint mondta, a MSZP elnöksége azt javasolja a párt választmányának, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila legyen. "Olyan jelöltet javaslunk, aki a jövő embere, aki hosszabb távra is a magyar baloldal meghatározó személyisége lehet."

Lendvai Ildikó szerint Mesterházy Attila frakcióvezetőként támogatja a kormány válságkezelő programját; fiatal politikus, aki már bizonyított; jól ismeri a párt életét; tisztelik, és nem osztja meg az MSZP-t, ráadásul az európai politikában is jártas. Bár az elnökség, a megyei elnökök és a pártot vezető országos választási bizottság több mint 5 órán keresztül ülésezett, a pártelnök azt mondta, nem volt vita a jelölésben.

Elmondta azt is: az elnökség a javaslatot egyhangúlag hozta. "Előtte konzultáltunk a megyei elnökökkel is, és ott is kiderült, hogy ennek a javaslatnak többségi támogatása van."

Mesterházy Attila vállalja a jelölést. Hisz abban, hogy az MSZP nemcsak vissza tudja szerezni a választók bizalmát, de arra is képes, hogy a politikai centrum felelősen gondolkozó szegmensét is megszólítsa.

"Egyet ígérhetek, hogy nagyon kemény ellenfele, de nem ellensége leszek a mérsékelt, demokratikus jobboldalnak, de egyben azt is szeretném jelezni, hogy kérlelhetetlen ellenfele leszek a szélsőjobboldalnak" - mondta a politikus.

Mesterházy Attila jelölésére először az MSZP országos választmányának kell rábólintania szombaton, majd a párt legfelsőbb döntéshozó szervezete, a kongresszus is szavaz róla december 12-én. Ezt követően lehet a politikus a szocialista párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy Attila 1974. január 30-án született Pécsett. 1997-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdasági szakán szerzett diplomát. 1999-ben az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Ph.D.-programjában doktorál.

1997-98-ban a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdasági, európai integrációs területének osztályvezetője, 1999-2001 között a Hill and Knowlton PR és kommunikációs cég project igazgatójaként tevékenykedett. 2001-2002-ben Medgyessy Péter kormányfőjelölt személyes tanácsadó testületének tagja, 2001 februárjától külső tanácsadója az MSZP-frakció mellett működő kommunikációs munkacsoportnak.

1998-ban a Fiatal Baloldal elnökségi tagjának választották. 2001-től tagja a Magyar Szocialista Pártnak, 2003-tól országos elnökségi tag, 2009 márciusa óta a párt alelnöke.

2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium, 2004-2006-ban pedig az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott.

2004 augusztusától országgyűlési képviselő, amikor az Európai Parlamentbe távozott képviselők helyén az országos listán szerzett mandátumot. 2006-2009-ben a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja, 2006-tól frakcióvezető-helyettes volt, 2009. április 20-a óta frakcióvezető. Angol és spanyol nyelven beszél.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×