Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Manipulálta az NBH az UD-botrány bizonyítékát?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet ügyészségi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy manipulálták azt a hangfelvételt, melyet Dávid Ibolya mutatott be az MDF elnöki székéért folyó versengés során. Az azóta UD-ügyként elhíresült eset kapcsán indult nyomozás során az igazságügyi hangszakértő megállapította: a politikus által mutogatott CD-n lévő hangfelvételt korábban megvágták, egyes részeit pedig törölték - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint újabb kétség merült fel a Dávid Ibolya által kirobbantott UD-ügy - politikai értelemben vett - legfőbb "bizonyítékának", az ominózus lehallgatott telefonbeszélgetés tartalmának hitelességét illetően.

A lap úgy értesült, hogy az UD Zrt. kezdeményezésére indított, az ügy kivizsgálására irányuló nyomozás során kiderült: a Dávid Ibolya által a sajtónak is bemutatott felvétel finoman szólva sem tekinthető makulátlannak.

A Központi Nyomozó Főügyészség berkein belül folyó eljárás során az igazságügyi hangszakértő ugyanis kétséget kizáróan megállapította: a hanganyagot a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) készítette, és a beszélgetés felvételét valakik manipulálták, több helyen megvágták, illetve bizonyos részeket egyszerűen kitöröltek belőle. Így kétséges lehet, hogy a hanganyag valóban alátámasztja-e a Dávid Ibolya által elmondottakat, vagyis azt, hogy politikai ellenfele(i) titkos adatgyűjtést kezdeményeztek ellene.

Az eset kapcsán indult nyomozás egy további anomáliát is felszínre dobott. Nevezetesen azt, hogy az NBH által a nyomozó ügyészség rendelkezésére bocsátott másik CD tartalma is aggályos a hivatalra nézve. Ez utóbbi felvétel - az NBH ügyészség felé tett közlése szerint - szintén egy olyan lehallgatott beszélgetést tartalmaz, amely a Dávid Ibolya elleni információgyűjtést támasztja alá.

A hivatal a következő címkével adta át a lemezt: "2008. 08. 01. 14.40 Horváth József Tombor Andrástól kap megbízást Dávid Ibolyáról terhelő adatok összegyűjtésére" - írja a lap, amely szerint azonban a felvételen hallható beszélgetésen szó sincs ilyesmiről.

Emiatt Horváth József, az UD Zrt. egyik ügyvezetője és Tombor András, Almássy bizalmasa hivatalis visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen kezdeményezett vizsgálatot.

Az ominózus CD-t a nyilvánosságra hozása előtt Dávid Ibolya meghallgattatta Herényi Károly frakcióvezetővel és Somogyi Zoltánnal, aki a Political Capital vezérigazgatója és az MDF elnökének politikai tanácsadója volt.

Bár Somogyi nemrég munkatársainak adta át a politikai elemzőcég vezetését, tulajdonrészét azonban megtartotta. A CD-tartalmát mások előtt megismerő tanácsadót az MDF legújabban parlamenti képviselő-jelöltnek is felkérte. (Mint ismeretes, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az ügyben képviselői mentelmi joga miatt nem tudták kihallgatni). Az elmúlt két politikai ciklusban számos kormányzati és állami megbízást elnyerő Politcal Capitalról hétfőn írta meg a Magyar Nemzet, hogy évek óta dolgozik a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, amelytől valószínűleg több tízmillió forintot kapott.