eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Török Gábor: Példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése

Nem meglepetés, hogy a Fidesz nagy fölénnyel nyerte a csornai parlamenti és a józsefvárosi polgármester-választást, az viszont már igen, hogy Csornán a szocialista jelölt az öt százalékot sem érte el, a VIII. kerületben pedig a Lehet Más A Politika nyolc százalékot szerzett - mondta az InfoRádiónak a Vision Politics igazgatója. Török Gábor politológus szerint a Jobbik akkor érhet el jó eredményt a jövő tavaszi parlamenti választáson, ha továbbra is a megszokottól eltérő témákkal és módszerekkel politizál.

Papírforma, apróbb meglepetésekkel - így értékelte a vasárnapi józsefvárosi polgármesteri és a csornai időközi országgyűlési választást Török Gábor.

A politológus szerint meglepetés, hogy kis különbséggel, de érvényes lett a csornai választás, ugyanis a szocialista szavazók az otthon maradásban bíztak. Példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése - emelte ki a Vision Politics igazgatója. Csornán a fideszes Gyopáros Alpár 79,71 százalékkal győzött.

Török Gábor kiemelte: Józsefvárosban egyértelmű volt, hogy Kocsis Máté, a Fidesz jelöltje nyer, a kérdés az volt, ki lesz a második erő, ilyen szempontból az SZDSZ-es alpolgármester, Takács Gábor nyolc százaléka kudarc. Meglepő ugyanakkor, hogy az LMP-s jelölt, Kispál Gergely ugyanannyit voksot kapott, mint az alpolgármester - tette hozzá a politológus, megjegyezve, hogy az LMP jó szerepléséhez hozzájárult, hogy a Jobbik és az MDF sem indított jelöltet a polgármester-választáson.

A vasárnapi eredményekből az országos preferenciákra következtetni veszélyes - szögezte le Török Gábor, aki szerint egy országgyűlési választáson akár több mint a duplája lesz a részvétel a mostaninak.

A Jobbiknak nehéz lesz megtartani a szavazókat


A Vision Politics igazgatója szerint a politikai közönség beárazta a Jobbik parlamentbe kerülését, de a kampányban még sok minden történhet. Amit eddig láttunk, az arra enged következtetni, hogy a Jobbik esélyei kifejezetten jók, egyrészt mert tudatosan használja ki, hogy milyen témák kapcsán kell megszólalnia, másrészt a nagy pártok innovációszegény kampányt folytatnak, ez pedig komoly teret kínál a radikális pártnak - fejtette ki.

Nem elsősorban radikalizmusa, hanem újdonságjellege vitte fel ilyen magasra a Jobbikot, ám ezt nehéz fenntartani, ha a hagyományos politika színpadán jelenik meg - vélekedett a politológus. Török Gábor a Jobbik számára az a hasznos kampánystratégia, ha ezt az újdonságjelleget próbálja megtartani úgy, hogy szokatlan módon jelenik meg, és ha ügyesen politizál, képes lesz összegyűjteni a politikai rendszerrel kapcsolatos elégedetlen szavazatokat, de ezeket nehéz lesz megtartani.

Hanganyag: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×