Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden további nélkül le lehet dózerolni a műemlékeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövőben bárki lebonthatja a műemléki területeken lévő kisebb épületeket egy jogszabályi változtatás miatt - tudta meg az InfoRádió. A módosítás szerint a 300 köbméternél kisebb térfogatú épületek ledózerolásának megkezdésekor a műveletről csak bejelentést kell tenni, engedély nem kell kérni. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta: nem kaptak kellő időt a Gazdasági Minisztériumtól és az oktatási tárcától a változtatások áttekintésére.

A háromszáz köbméter vagy annál kisebb térfogatú építmények bontása csak bejelentést igényel a Gazdasági Minisztérium új jogszabályai szerint. Ez a módosítás súlyosan veszélyezteti a műemléképületeket - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Mezős Tamás szerint az új szabályok értelmében például az ösküi templom bontása minden további nélkül építéshatóságilag lehetővé válik. Ebben az esetben azonban örökségvédelmi bírsággal (akár 30 millió forinttal) sújtható az, aki ledózerolja a műemléket.

A hivatal elnöke hangsúlyozta: a szabályok módosításakor nem történt meg a jogharmonizáció, és "súlyos szituációk keletkezhetnek", ha a bontó csak az aktuális építési jogszabályokat veszi figyelembe, a vonatkozó műemlékieket nem.

Mezős Tamás hangsúlyozta: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak mindössze két óra állt a rendelkezésére, hogy átnézze a jogszabályokat, így nem tudták azokat szakszeren véleményezni. Hozzátette, hogy a hivatal és az Oktatási Minisztérium tárgyalásokat kezd a jogszabályok módosítása érdekében. 

Hanganyag: Gál Ildikó