eur:
393.81
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ingatlanbotránytól tarthatott a lemondott józsefvárosi polgármester - lapszemle

Egy közeli kirobbanással fenyegető józsefvárosi ingatlanbotrány is állhatott Csécsei Béla néhány hónappal ezelőtti lemondásának hátterében.

A Népszabadság arról ír, hogy a VIII. kerület 16 évi polgármesterkedés után egészségi okok miatt idő előtt távozott vezetője szerint nincs összefüggés távozása és a között, hogy egy "vitatott vizsgálat" szerint már eddig is legalább három milliárdos kárt okozott az önkormányzatnak a Corvin sétány program nevű kerületi gigaberuházás, és egy százmilliós adócsalás gyanúja is felsejlik az ügyben.

A Magyar Nemzetben az olvasható: csaknem másfél év után újra elővette a kormány a "szegények bankja" programot. Az elképzelés szerint az olcsó szociális kölcsönöket kínáló intézet segíthet a nehéz anyagi körülmények között élőkön, elsősorban azokon, akiknek kisebb, néhány tízezer forintnyi összeg hiányzik a boldoguláshoz. A kormány a költségvetésből 135 millió forintot csoportosít át a banknak, miközben egy átlagos pénzügyi vállalkozás 775 millió forint tőkével működik Magyarországon. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a 135 millió forintos tőke arra utal, hogy komolytalanok a kormány szándékai, és inkább kampánycélokat szolgál a "szegények bankja", mint rászorulók ügyét.

Befejeződött a nyomozás a Széna téri verekedő BKV-ellenőrök ügyében, az ügy iratait a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségre - írja az Index. Az ellenőrök 2008. december elején ledobtak egy utast az éjszakai buszról és megverték, megrugdosták. Tavaly a BKV szóvivője azt nyilatkozta az ügyben az Indexnek, hogy az ellenőröket nem rúgják ki amíg rájuk nem bizonyosodik, hogy hibáztak. A lap úgy tudja, hogy ez az első eset, amikor a BKV ellenőrei vagy biztonsági emberei bíróság elé állnak utasbántalmazás miatt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az unió hétfőre Brüsszelbe hívta a 27 tagország gazdasági miniszterét és a GM képviselőit, hogy egy Opel-csúcsértekezleten tekintsék át a cég körül kialakult helyzetet. Az amerikai vállalat finom nyomásgyakorlással veszi rá az európai üzemeinek helyet adó országok kormányait az Opel átszervezésének támogatására. A cég nemzetközi tevékenységének irányítója - aki az elmúlt napokban találkozott a belga, a lengyel és a brit kormány gazdasági miniszterével és jelenleg Spanyolországban tárgyal - azt mondta nemrég egy sajtótájékoztatón, hogy nem tartanak ugyan ajánlati versenyt, amelyben az állami hitelekért vagy hitelgaranciákért cserébe gyártókapacitást ígérnek, de ha egy kormány visszautasítja a vállalat átszervezésében való részvételt, az befolyásolja majd a GM terveit.

Továbbra is rejtély, mi lesz a sorsa annak a városrésznek, amelybe annak idején a kormányzati negyedet tervezték - írja a Világgazdaság. A meghiúsult, ám eddig már milliárdokat felemésztett tervek helyett újak születnek, legalábbis erről tanúskodik egy dokumentum, amely nemrég került a lap birtokába. A "megvalósítási javaslat" szerint nyílt, nemzetközi pályázaton választja ki az állam vagy a MÁV azt a befektetőt, aki a legjobb ajánlatot adja a térség rehabilitációjára. Ez a szereplő 20-25 évre koncessziót kapna a területhasznosításra és a vasúti létesítmények, berendezések fenntartására. Az elvetélt kormányzati negyedre is kiterjedő beruházás és az ingatlanhasznosítás is az ő feladata lenne.

A Portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy borús képet festett az amerikai részvénypiacok közeljövőjéről a CNBC televíziós csatornának adott nyilatkozatában Meredith Whitney. Mint emlékezetes, Amerikában őt tartják az elsőnek, aki a pénzügyi piacok buborékaira figyelmeztetve megjósolta a részvénypiaci összeomlást, majd pedig jó előre jelezte a várható piaci rallyt. Nos, Whitney derűje most ismét borúra váltott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×