eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor

A NATO értékeli a magyar erőfeszítéseket - a nap legfontosabb hírei

Nagyra értékeli a NATO főtitkára, hogy a gazdasági válság ellenére Magyarország az ideihez képest kismértékben növelni tudja a védelmi célokra szánt összeget a jövő évi költségvetésben.

Anders Fogh Rasmussen azután beszélt erről, hogy Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel. Bajnai Gordon közölte: Magyarországot az értékei és katonai hagyományai arra kötelezik, hogy gazdasági súlyát akár meghaladó, kiemelkedő szerepet vállaljon az észak-atlanti szövetségben. A miniszterelnök kiemelten fontos szerepvállalásnak tartja, hogy több mint háromszáz magyar katona szolgál Afganisztánban.

Budapesten képezik a NATO egészségügyi egységeit

Budapesten a magyar honvédelmi miniszter és a NATO Szövetségi Átalakítási Parancsnokságának a képviselője adta át az észak-atlanti szövetség első, Magyarországon akkreditált szervezetét, a Katona-egészségügyi Kiválósági Központot. Szekeres Imre elmondta: a Szilágyi Erzsébet fasorban lévő központ feladata lesz az egészségügyi támogatás biztosítása a műveleti területeken, bárhol a világon és a NATO egészségügyi egységeinek kiképzése.

Lefelé módosított az OECD


Lefelé módosította az idei magyar hazai össztermékre vonatkozó előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD jövőre a korábban vártnál kisebb GDP-visszaesést valószínűsít. A prognózis alapján a júniusban jósolt 6,1 százalék helyett 6,9 százalékkal eshet vissza az idén a magyar GDP, jövőre pedig egy százalékos csökkenés várható éves szinten, a korábban jelzett 2,2 százalék helyett.

Péntektől 29 oltóközpont működik


Pénteken 29 oltóközpont kezdi meg próbaszerű működését az országban - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: az oltási helyeket reggel 8 és este 8 között lehet igénybe venni. A tárcavezető hangsúlyozta: a központokban megkapható oltásért összesen háromezer forintot kell majd fizetni, amelyből a vakcina ára 1.930 forint lesz, vagyis annyi, mint a patikában. A tervek szerint összesen 200 oltóközpontot hoznak létre az országban.

Jövő héten ismét szavaz az Országgyűlés a büdzséről

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés; a képviselők szavaznak a 2010-es költségvetéshez benyújtott, úgynevezett második körös módosító indítványokról. Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke a házbizottság ülése után elmondta: több záróvita és zárószavazás is lesz a jövő héten, például ismét voksolnak a 2011-es népszámlálásról szóló törvényről, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

A határon túliakkal találkozott a külügyminiszter

A külügyminisztérium határon túli magyarokkal összefüggő politikájáról, illetve a magyar diplomácia legfontosabb feladatairól és céljairól beszélt a külügyminiszter a határon túli magyarság vezetőivel folytatott megbeszélésen. Balázs Péter hangsúlyozta: a szomszédos országokkal folytatott tárgyalásokon mindenképpen beszélni kell a határon túli magyarság helyzetéről is. Sólyom László államfő augusztus 21-ei szlovákiai kitiltásáról elmondta: az ügy a megoldás felé halad.

Ismét emeli az árakat a BKV

Sajtóértesülés szerint négy százalékkal emelkedhetnek a BKV tarifái január 1-jétől. Az Index internetes portál a birtokába került előterjesztésre hivatkozva arról számolt be: a vonaljegy ára 300-ról 320 forintra, a havi bérlet 9400-ról 9800 forintra változna. A fővárosi közgyűlés november 26-án tárgyal az elképzelésről. Az Index információi szerint a javaslat két változatot is tartalmaz, amelyek csak kis részletekben térnek el egymástól.

Bíróságra megy Sukoró miatt az NVT


A Pénzügyminisztérium utasításának megfelelően megtámadja a sukorói telekcsere-szerződést a bíróság előtt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a dokumentum aláírása előtti eredeti állapotot.

Mégsem demonstrálnak a tűzoltóparancsnokok

Mégsem demonstrálnak a jövő évi költségvetésben tervezett, a tűzoltóságokat érintő 1,4 milliárd forintos elvonás miatt a tűzoltóparancsnokok. Bende Péter, a fővárosi tűzoltóság vezetője a szakszervezetek többségi döntését ismertetve azt mondta: az egyeztető tárgyalásokon olyan erős szembenállással találkoztak a kormányzat részéről, hogy nincs értelme megmozdulásnak.

Kepes András kihallgatását kéri a bolíviai parlament

Kepes András újságíró kihallgatását kérte a Rózsa Flores Eduardo vezette, feltételezett terrorista csoport ügyében a bolíviai parlament. A La Paz-i törvényhozásban megszavazott határozat azt ajánlja a kormánynak, hogy a külügyminisztérium közvetítésével kérje meg az újságírót, tegyen feltáró vallomást, és adja át annak az interjúnak a másolatát, amelyet még tavaly készített Rózsa Flores Eduardóval.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×