eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mráz: A korai államfőválasztással saját magának tenne keresztbe az MSZP

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a szocialista pártnak nem jönne jól, ha még a jelenlegi összetételű Országgyűlés választaná meg az új államfőt. Erről a lehetőségről a Magyar Nemzet írt hétfőn. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta: az MSZP eddigi politikáját rombolná le egy ilyen lépés.

Az alkotmány betűje szerint lehetséges ugyan, politikailag azonban káros lenne az MSZP számára, ha a jelenlegi Országgyűlés választaná meg az új köztársasági elnököt - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: nem állítja, hogy közjogilag legitim megoldás volna hónapokkal mandátumának kezdete előtt megválasztani az új államfőt, az alaptörvény ugyanakkor csak annyit mond ki, hogy az előd megbízatásának lejárta előtt egy hónappal el kell fogadni az utód személyét.

A szocialisták csak nehezen tudnák megmagyarázni azt, ha még a mostani Országgyűlés választaná meg a következő köztársasági elnököt, hiszen az eddigi nyilatkozatok alapján a párt "demokráciavédő" kampányra készül. Nem volna következetes az MSZP, ha ilyen lépésre szánná el magát, mivel ezzel lerombolhatnák az eddig megfogalmazott kampányüzeneteiket - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Lehet-e államfő Kovács László?

A hétfői Magyar Nemzet azt írta, Kovács László lehet a szocialisták államfőjelöltje. Ezzel kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel elmondta: a köztársaságielnök-választás harmadik fordulójában már elég az egyszerű többség, így akár az is előfordulhat, hogy a jelenlegi uniós biztos megkapja a megválasztásához szükséges szavazatszámot.

Hozzátette: nem lehet kizárni, hogy Kovács Lászlónak van még politikai jövője Magyarországon, az ugyanakkor szerinte látszik, hogy ő nem lesz képes egységbe szervezni a szocialista pártot. A politikus 2004-ben ugyanis úgy lett uniós biztos, hogy Gyurcsány Ferenccel megállapodott abban: távol tartja magát a belpolitikától, vagyis az előző kormányfőhöz kötődő MSZP-sekkel semmiképpen sem tud együttműködni.

Márpedig a szocialista párt olyan vezető embereket keres, akik képesek megőrizni a párt egységét - jegyezte meg a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, aki szerint Kovács László erre nem képes.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×