eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Nincs vesztegetni való idő, egy hónap múlva tetőzik a járvány Magyarországon

A legfrissebb kalkulációk szerint nagyjából egy hónap múlva lehet a legtöbb újinfluenzás beteg Magyarországon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója. Jakab Zsuzsanna kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet a vírus elleni leghatékonyabb vakcinák közé sorolta a Magyarországon gyártott védőoltást.

Nagy mértékben nőttek a halálozási adatok, ami nyugtalanító, mert az jelzi, hogy az új típusú influenza járványa előre tört - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója. Jakab Zsuzsanna kiemelte: az elmúlt 2-3 hétben megduplázódott a H1N1 miatt halálesetek száma az EU-ban.

A vírus terjedését az időjárás is segíti, sokan utaznak ebben az időszakban, emellett a H1N1-járvány előbb került be az EU-ba, mint a szezonális influenza, vagyis mint amihez szokva vagyunk - közölte az igazgató.

Izlandon és Írországban terjed legerősebben a járvány, de 12 másik uniós országban is előretört. Nyugtalanító a mi szempontunkból, hogy a környező országokban is megugrott a megbetegedések száma - fejtette ki.

Minden országot más és más időszakban éri a járvány hullámának a csúcsa, a számítások szerint Magyarországot nagyjából egy hónap múlva, vagyis karácsony körül - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. Hozzátette: ezt már a nemzetgazdaság is érezni fogja, de a lényeges szolgáltatások működni tudnak.

Az Egészségügyi Világszervezet az új influenza elleni leghatékonyabb vakcinák közé sorolta a Magyarországon gyártott védőoltást - mondta Jakab Zsuzsanna. Mivel az oltás két hét alatt fejti ki a hatását, így nincs vesztegetni való időnk - hívta fel a figyelmet az igazgató. Azt tanácsolta, hogy mindenki fogadja el a vakcinát, akinek azt felajánlják, aki pedig teheti, vegye meg, és oltassa be magát.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×