eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felajánlotta lemondását az MTV ügyvezetője - lapszemle

A Magyar Nemzet értesülései szerint felajánlotta a lemondását Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetéssel megbízott alelnöke. Medveczky Balázs már közölte a szándékát a házelnökkel, és az MTV kuratóriumi elnökségével is, és a lap úgy tudja, feltételei is vannak.

Akkor távozik, ha a tévé megkapja a működéséhez szükséges költségvetési támogatást, a kuratóriumi elnökség pedig áldását adja a korábban már elvi szinten elfogadott 2,5 milliárdos hitelfelvételre. Medveczky továbbá azt is feltételül szabta az alapítvány irányító testületének, hogy annak politikai pártok által delegált tagjai egyhangúlag állapodjanak meg utódjának személyéről.

A Népszabadság cikkében arról lehet olvasni, hogy nemcsak a házastársak esnek egymásnak, az is gyakori, hogy felnőtt gyerekek bántalmazzák beteg szüleiket. Győrben intézkedett először a rendőrség, majd a bíróság is határozott az októbertől hatályos távoltartási törvény alapján. Azóta tíz bántalmazót tiltottak el ideiglenesen, legkevesebb 72 órára a családjától. Október előtt szinte csak akkor avatkozhattak közbe a rendőrök, amikor már folyt a vér. Az emberi méltóság szóbeli megsértése, a lelki terror korábban nem indokolta és nem is tette lehetővé az azonnali érdemi intézkedéseket. Az új jogszabály értelmében a rendőrség a helyszínen határozatot hozhat a 72 órára szóló ideiglenes megelőző távoltartásról. A családját bármilyen módon bántalmazónak el kell hagynia a lakást, s legkevesebb három napig nem is térhet oda vissza.

Hétfőn ejtette meg a parlament a 2010. évi legújabb adócsomag zárószavazását - olvasható az index.hu hírportálon. Érvényesült a papírforma, a csomagot elfogadták. Viszont az utolsó pillanatban, a zárószavazás előtti módosító javaslatként belekerült a csomagba, hogy a sztrádatörvény is változik, mégpedig az M3-as autópálya Vaja és Vásárosnamény közötti, húsz kilométeres szakasza nem 2 × 1, hanem 2 × 2 sávos lesz. A javaslatot mások mellett Veres János volt pénzügyminiszter jegyzi, csakhogy a Házszabály szerint a zárószavazás előtt már csak technikai jellegű módosítást lehet kezdeményezni. Az indítványt előzetesen a parlament alkotmányügyi bizottsága is elfogadta, igaz, mint a testület szabad demokrata alelnöke elmondta, mivel időhiányban voltak, átsiklottak felette. Hankó Faragó Miklós ettől függetlenül úgy látja, "súlyos törvényességi aggályokat vet fel az ügy, egészen hajmeresztő, a törvényhozói munka semmibe vétele, a ránk, képviselőkre vonatkozó szabályok felrúgása".

A Világgazdaság cikkében az olvasható, hogy a karácsonyi ajándékozási lázban bíznak a hazai könyvpiac szereplői. A válság sem a kereskedőket, sem a kiadókat nem kerülte el, ezt főképpen az első félévi eredményeik mutatják, érezhetően megcsappant a forgalom. A kiadók is erre az időszakra várnak, hiszen ilyenkor van a legnagyobb kereslet drága albumokra, minőségi gyerekkönyvekre és igényes ismeretterjesztő, gasztronómiai kiadványokra. Nem véletlen, hogy az új kötetek harmada az év vége felé jelenik meg.

Az év végéig még több állami közmunkaprogram indulhat el, miközben gőzerővel folyik a jövő évi programok előkészítése is - írja a Napi Gazdaság. A keret még a büdzsé véglegesítésétől függ, mint ahogy az is, hogy az Út a munkához program forrásainak mekkora része kerülhet át a Közmunka Tanács kezelésébe. A munkaügyi tárca azt is lehetővé tenné, hogy a munkaadó megkaphassa a rendelkezésre állási támogatás egy részét, így az abban részesülőket a versenyszféra is foglalkoztatná. A vállalkozók a munkahely-teremtési, illetve -megőrzési programok mellett sokat várnak az alkalmai vállalás egyszerűsítésétől is, ez nagy segítség lenne a mai kiszámíthatatlan rendelési viszonyok közepette.

Jelentősen vesztettek értékükből a szlovák lakások - írja a portfolio.hu. Míg 2008 során még 22,1 százalékkal növekedtek az átlagos lakásárak, addig 2009 első két negyedéve során 13,4 százalékkal olcsóbban lehetett lakóingatlanhoz jutni az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb vesztesnek a kislakások számítanak, illetve terület összehasonlításban Pozsony régiója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×