Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Május óta figyelte a rendőrség az Emfeszt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Május óta nyomoz a rendőrség az Emfeszszel kapcsolatos ügyletek után - mondta el az InfoRádióban Bencze József országos rendőrfőkapitány. A cégnél szerdán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek munkatársai őrizetbe vették az egyik legnagyobb magyarországi gázszolgáltató vezérigazgatóját is.

Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Góczi Istvánt, az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. vezérigazgatóját. A nyomozás még májusban indult a cég tulajdonosváltása miatt - mondta az InfoRádióban az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József hozzátette: az ügyben külföldi hatóságokkal is együttműködtek a magyar nyomozók, mivel az ügynek nemzetközi vonatkozásai vannak: a cég korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonában állt, majd április 28-án egy svájci cég tulajdonába került egyetlen dollárért, holott a cég 200 milliárd forintos forgalmat bonyolít.

Az Nemzeti Nyomozó Iroda május 25-én rendelt el nyomozást az április 28-án megkötött üzlet kapcsán - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

Az Index információi szerint a múlt héten az EU versenybiztosi hivatalából is tájékozódtak szakértők az Emfesznél. Az információgyűjtésben a Gazdasági Versenyhivatal is részt vett. A szakértők azért érkeztek, mert az energiaszektorban végrehajtott fúzió bejelentésköteles az EU-ban, és adott esetben Brüsszel jóváhagyása kell hozzá.

Góczi István az Indexnek korábban azt mondta, hogy a céget azért adta el sürgősen, mert a korábbi tulajdonos egy ukrán-orosz politikai megállapodás értelmében nem tudott gázhoz jutni. Orosz lapinformációk szerint a furcsa tulajdonosváltás a Kreml jóváhagyásával történt, és volt KGB-sek is közreműködtek benne.

Hanganyag: Hlavay Richárd