Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beolvasszák-e a titkosszolgálatokat egy majdani Belügyminisztériumba?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke ellenzi a titkosszolgálatok beolvasztását egy majdani Belügyminisztériumba. Simicskó István a Nemzeti Fórum és a Kölcsey Kör rendezvényén beszélt erről, némiképp ellent mondva ezzel egyes fideszes terveknek.

Többfajta modellben gondolkozik a Fidesz és a KDNP a titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervezetek jövőbeni irányítására - derült ki a Nemzeti Fórum Egyesület és a Kölcsey Kör rendezvényén, amelyen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke ismertette a saját véleményét.

A Fidesz frakcióvezetője korábban a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, a párt önálló Belügyminisztériumot állít fel, ha kormányra kerül, és arról is szóltak hírek, hogy az új tárca hatáskörébe tartozna a titkosszolgálatok irányítása is.

Simicskó István most azt mondta, ezzel nem ért egyet. "Elhangzottak olyan vélemények, hogy a Belügyminisztériumhoz csatolnák a polgári titkosszolgálatokat, a Külügyminisztériumba az Információs Hivatalt, a katonai hivatalokra pedig talán nem is lenne szükség. Ezek szerintem rossz irányt mutatnak, mert némileg visszalépést jelentenének a rendszerváltozás előtti titkosszolgálati struktúrába" - jelentette ki.

Simicskó István szerint a tapasztalatok alapján várható lenne, hogy a titkosszolgálatokat "megenné" a jóval nagyobb állományú rendőrség, és így az eltűnne a süllyesztőben.

Ma öt állami titkosszolgálat működik Magyarországon: három polgári és két katonai. Simicskó István nem ért egyet azzal sem, hogy szűnjön meg a katonai felderítés, de azt mondta, lehet, hogy egy is elég lenne.

A KDNP-s politikus elmondta, az öt szervezet 5000 főt foglalkoztat, a jövő évre tervezett összköltségvetésük pedig 41 milliárd forint. Ez szerinte a Fidesz kormány idején jóval nagyobb volt. Simicskó István hozzátette, a nemzetbiztonsági szolgálatok ügye nem pénzkérdés, ezen nem lehet érdemben spórolni.