eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megkezdődött a szabadság ünnepe Berlinben

Egy nappal a történelmi évforduló előtt már vasárnap megkezdődtek a berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségek a német fővárosban.

A vendéglátók, illetve a szervezők szerint Berlinben a szabadságot ünnepli a világ, ezért az ünnepi program "a szabadság ünnepe" elnevezést viseli. Az ünnepségek csúcspontja november 9., azaz a tényleges évforduló napja, illetve az esti rendezvény, amelynek főszereplői között lesz Mihail Gorbacsov és Lech Walesa mellett Daniel Barenboim és Jon Bon Jovi is.

A német főváros központjába, a Brandenburgi kapuhoz és környékére százezreket várnak, de közülük, több tízezer már vasárnap ünnepeltek. Mégpedig a hajdani határátkelőknél, valamint annak a dominófalnak a mentén, amelyet - az egykori mesterséges határ vonalát követve - a hét végére mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon építettek fel a Brandenburgi kapu mentén a Potsdamer Platztól a német parlamentig. A különleges anyagból készült színes dominókat német és külföldi fiatalok festették, illetve rajzolták tele saját, az egykori fallal kapcsolatos "gondolataikkal".

A dominófalat november 9-én este bontják le, a 20 évvel ezelőtti tényleges falbontásra emlékezve. Az első téglát azonban ezúttal nem Magyarország üti ki a falból - mint azt Helmut Kohl, a német egység kancellárja annak idején többször is hangsúlyozta -, hanem Mihail Gorbacsov és Lech Walesa, akik az első dominókat döntik le.

A hétfő esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel Daniel Barenboim vezényletével, és a hírek szerint Wagner, valamint Beethoven darabokat játszik. Az újabb falbontás, azaz a dominók ledöntése ezután következik, majd újabb koncert az amerikai rocksztár, Jon Bon Jovi és a Grammy-díjas, a világ első számú lemezlovasának többször is megválasztott német Paul von Dyk részvételével. Õ az évforduló estéjére tervezi erre az alkalomra írt himnuszának világpremierjét. A himnusz nem véletlenül a We are one (Egyek vagyunk) címet viseli.

Közben a világ minden tájáról összegyűlt magas rangú politikusok közül jó néhány a felállított színpadokon méltatja az évforduló jelentőségét. Az állam- és kormányfők, továbbá a többi "kiemelt" vendég pedig késő este Merkel kancellárral jubileumi vacsorát fogyaszt el. Köztük lesz Dmitrij Medvegyev, Hillary Clinton, Gordon Brown Nicolas Sarkozy és Bajnai Gordon is.

A német fővárosban már napok óta páratlanul szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Berlinben az évforduló kapcsán több ezer rendőr teljesít állandó szolgálatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×