eur:
392.83
usd:
368.15
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hátrányos helyzetet okoz az utófinanszírozás a felsőoktatásban

Több, nem állami felsőoktatási intézmény még mindig nem kapta meg a növekvő létszáma miatti, 2008-ra vonatkozó plusz támogatását - tudta meg az InfoRádió. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium magyarázata szerint azért, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

A nem állami felsőoktatási intézmények a 2008. évi támogatáshoz kapcsolódóan az elszámolásból adódó esetleges többleteket nem kapták meg - ismerte el az InfoRádiónak az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetési és közgazdasági főosztályvezető-helyettese.

Móré Tamás kifejtette: ha valamelyik felsőoktatási intézménynek jogosultsági többlete adódik, vagyis a támogatások igénylésekor leadott létszámhoz képest a tényleges létszám növekedett, akkor ennek a többlettámogatás kifizetésének fedezetéül azon intézmények az OKM felé történő befizetése szolgál, akik az eredeti adatszolgáltatásban a tényleges létszámuknál nagyobb létszámot mutattak be. Vagyis azért nem fizették ki a 2008-as támogatásokat teljesen, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

A befizetések most már megtörténtek, így a kifizetések engedélyeztetése folyamatban van - emelte ki a főosztályvezető-helyettes.

Móré Tamás elismerte, az utófinanszírozási rendszerrel versenyhátrányba kerülnek azok az intézmények, amelyeknél növekszik a hallgató létszám. Korábban a közoktatásban is volt hasonló probléma, amit sikerült megoldani, így abban bízik a tárca, hogy ez a felsőoktatásban is megvalósulhat - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×