Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hátrányos helyzetet okoz az utófinanszírozás a felsőoktatásban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több, nem állami felsőoktatási intézmény még mindig nem kapta meg a növekvő létszáma miatti, 2008-ra vonatkozó plusz támogatását - tudta meg az InfoRádió. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium magyarázata szerint azért, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

A nem állami felsőoktatási intézmények a 2008. évi támogatáshoz kapcsolódóan az elszámolásból adódó esetleges többleteket nem kapták meg - ismerte el az InfoRádiónak az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetési és közgazdasági főosztályvezető-helyettese.

Móré Tamás kifejtette: ha valamelyik felsőoktatási intézménynek jogosultsági többlete adódik, vagyis a támogatások igénylésekor leadott létszámhoz képest a tényleges létszám növekedett, akkor ennek a többlettámogatás kifizetésének fedezetéül azon intézmények az OKM felé történő befizetése szolgál, akik az eredeti adatszolgáltatásban a tényleges létszámuknál nagyobb létszámot mutattak be. Vagyis azért nem fizették ki a 2008-as támogatásokat teljesen, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

A befizetések most már megtörténtek, így a kifizetések engedélyeztetése folyamatban van - emelte ki a főosztályvezető-helyettes.

Móré Tamás elismerte, az utófinanszírozási rendszerrel versenyhátrányba kerülnek azok az intézmények, amelyeknél növekszik a hallgató létszám. Korábban a közoktatásban is volt hasonló probléma, amit sikerült megoldani, így abban bízik a tárca, hogy ez a felsőoktatásban is megvalósulhat - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád