Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budaházy-per: botrány a tárgyalás után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismeretlen tettes ellen, garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség amiatt a rendbontás miatt, amely kedden történt a Budaházy György ellen folyó per tárgyalását követően - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

A szóvivő szerint a vizsgálat során ki fog derülni, hogy mi történt.

A hallgatóság Budaházy György vádlottat éltette és a bírót szidalmazta a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tévészékház három évvel ezelőtti ostromának éjszakáján történt cselekmény ügyében megvádolt - és más súlyos bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő - Budaházyt a hallgatóság soraiból "Budaházy, Budaházy!" kiáltásokkal buzdították a tárgyaláson, azt követően pedig, hogy a bíró távozott a tárgyalóteremből, a bíróság folyosóján a rendőrök sorfala mögül a vádlott szimpatizánsai kórusban azt skandálták: "vérbíró, vérbíró!".

A Fővárosi Bíróságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a B. György ügyében november 3-án megtartott tárgyaláson az eljáró bíró felszólítására a hallgatóság a tárgyalás befejezéséig tiszteletben tartotta a tárgyalás rendjét. A rendbontás a tárgyalás befejezése után történt a folyosón". A dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy a tárgyalások nyilvánosságának kizárásáról jogszabályok rendelkeznek, amelyek alapján köteles eljárni a bíróság.

Mint írták, a B. György ügyében eljáró bírónő már befejezte a bírósági tárgyalást, amikor a hallgatóság hangoskodni kezdett a folyosón. "A tárgyalás befejezését követően a bíró már semmilyen eljárási intézkedést nem tehet."

A közlemény szerint "az intézkedések megtételére az egyébként nagy létszámban jelen lévő rendőrök lettek volna jogosultak. Az intézkedések elmaradásának okáról a bíróságnak nincsen tudomása". Közölték: a bíróság a tárgyalás befejezése után történt kijelentésektől és eseményektől ismételten határozottan elhatárolódik.