eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma

Gyermekétkeztetés: hogyan lesz a kevesebből több?

A kormány az ellenkezőjét olvassa ki a jövő évi költségvetésből, mint bárki más. A kabinet szerint ugyanis a gyermekétkeztetésre fordított pénz harmadára csökkentése nem csökkentés, hanem a kedvezményben részesülők számának emelése, tehát az iskolák, a szülők, a szakértők, és az önkormányzatok teljesen fölöslegesen aggódnak. Vagy félreértettek valamit.

A biztonság kedvéért kétszer is elmondta Szollár Domokos a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a szegény gyerekek étkeztetése jövőre is ingyenes lesz.

Van oka magyarázkodni: a jövő évi költségvetés tervezetében az olvasható, hogy harmadára csökkentik az intézményi gyermekétkeztetés normatíváját, a kieső összegek megfizetését pedig az 1.500 legszegényebb település kivételével az önkormányzatokra hárítják.

Az intézkedés ellen először a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Szabó Endre tiltakozott. Szerinte még több gyerek megy majd éhesen az iskolába, ha a kormány csökkenti a közétkeztetésre fordított támogatás összegét.

Ráadásul a gyerekek általában rossz minőségű ételt kapnak a menzán - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Tanács hétfői ülésén, amelyen Koltai Tünde alelnök az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérésére hivatkozva kijelentette, hogy Magyarországon kritikán aluli a gyermekétkeztetés színvonala. Ugyanitt Gyuricza Ákos dietetikus egy menzatörvény megalkotását és az ÁNTSZ dietetikai felügyeletének létrehozását javasolta.

A Fidesz is több pénzt követel a gyermekétkeztetésnek. A párt alelnöke, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és debreceni polgármester bizonyára ezt is elmondja majd október 10-én, az önkormányzatok Kossuth téri demonstrációján.

Szollár Domokos kormányszóvivő azonban már most cáfol. Szerinte 2010-ben nemhogy csökken, hanem növekszik az ingyenes étkeztetést igénybe vevők száma, hiszen szeptember 1-jétől öt százalékponttal emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynél figyelembe vehető egy főre jutó jövedelem mértéke, aminek következményeként több gyerek ehet majd ingyen a menzán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×