Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schmidt Mária Franciaországba küldené Churchill szobrát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Terror Háza Múzeum főigazgatója Franciaországba küldené Winston Churchill budapesti szobrát. A XX. Század Intézet a második világháború 70 évvel ezelőtti kitörésére emlékező konferenciát követően az InfoRádiónak azt mondta: Magyarországnak nincs oka köszönetet mondani Nagy-Britanniának. Az InfoRádió arról kérdezte Schmidt Máriát, hogy 20 évvel a rendszerváltás után felbomlott-e a jaltai világrend.

A jaltai világrendtől megszabadultunk, hiszen a Szovjetunió megsemmisült. De ha figyelembe vesszük az erőviszonyokat, Közép- és Kelet-Európa, a mi térségünk felett a legfontosabb kérdésekben Oroszország és Németország gyakorolja a befolyást - mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója, hozzátéve: ennek nagyon hangsúlyosan kellett tudatára ébrednünk akkor, amikor Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette: azt a rakétavédelmi rendszert, amelyet Lengyelországban, illetve Csehországban akart kialakítani, nem fogja megépíteni.

Ezzel az Egyesült Államok, amely 1990-ben a korábbi hagyományokkal ellentétben azt az igényét jelentette be, hogy Európának ez a része is érdekli, ezt most visszavonta. Ha Amerika folytatja ezt a politikát, lehetséges, hogy egész Európának hátat fordít - vélekedett Schmidt Mária.

Az Egyesült Államok elsősorban Csendes-óceán és Dél-Amerika felé orientálódott. Schmidt Mária szerint nagyon fontos, hogy megértsük a két világháború tanulságait, és azt, hogy akármi is történt, itt a két domináns ország Németország és Oroszország.

A történész elmondta azt is: nagyon sérelmesnek tartja, hogy Magyarország szobrot állít Churchillnek, az egykori brit miniszterelnöknek. Mint mondta, helyénvaló az, hogy szobra van Angliában vagy Franciaországban, akiket érdemtelenül ültetett a győztesek asztalához, Magyarországnak azonban nincs mit megköszönnie. Az angolok ugyanis kíméletlenül bombáztak itt civil központokat, és Anglia az itteniek életét feláldozhatónak tartotta annak érdekében, hogy a nácik figyelmét elterelje a nyugati hadszíntérről.

"A mi életünk, a mi sorsunk, a mi szabadságunk, függetlenségünk számukra sohasem számított, ők nem tettek értünk semmit. Azt gondoltam: mi lenne, ha azt a szobrot elküldenénk Párizsba" - mondta Schmidt Mária.

Hanganyag: Németh Zoltán