Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos: Nagyot fog szólni a tavasz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány pesszimistábbnak tartja az ország jövő évi gazdasági teljesítőképességét, mint a gazdasági elemzők - véli Bod Péter Ákos. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozva elmondta: a pénzügyminiszter tartja majd magát a költségvetés kőbe vésett számaihoz, mert azokból engedni már nem lehet. Úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság állapotáért az elhalasztott döntések és eladósodottság mellett a túlzásba vitt állami újraelosztás is felelős.

A pénzügyminiszter már nem tud engedni a költségvetés sarokszámaiból - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bod Péter Ákos, aki azonban hozzátette: bár nem lát  "eldugott pénzeket", amelyeket mobilizálni lehetne, a kormány némi tartalékot épített magának azzal, hogy gazdasági visszaeséssel számol jövőre.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára úgy fogalmazott: a Bajnai-kormány feltűnően pesszimistább a jövő évi gazdasági teljesítményt illetően, mint a legtöbb elemző, akik szerint egy százalékkal bővülhet 2010-ben a magyar gazdaság.

A közgazdász szerint is elképzelhető, hogy már 2010 elején látszódni fog: nem lesz akkora a visszaesés, amilyenre a kormány számít. Ugyanakkor hangsúlyozta: szociológiai és társadalompolitikai szempontból bonyolult év elé néz az ország.

Nagyot fog szólni a tavasz: az új kormány megörököl néhány konfliktust az előzőtől, és rászakad az emberek várakozása is - fogalmazott Bod Péter Ákos.

Túl nagyra dagadt a magyar állam

A magyar gazdaság állapotáért az elhalasztott döntések és eladósodottság mellett a túlzásba vitt állami újraelosztás is felelős - mondta a közgazdász, aki szerint a történelemből következő eladósodottság olyan teher, amelytől nem lehet szabadulni.

A másik probléma szerinte az, hogy a magyar társadalom jelentős újraelosztásra rendezkedett be, és sokan abból élnek, amit az állami intézményeken keresztül kapnak. Sokan visszaélnek az állam jóhiszeműségével, ráadásul viszonylag kicsi a dolgozók aránya - ezekben az ügyekben lényegében semmiféle előrelépés nem történt a szakértő szerint.

Bod Péter Ákos hangsúlyozta: túl nagyra dagadt a magyar állam, miközben a szomszédos országok (élükön Szlovákiával) szép csöndben visszavonultak az állami újraelosztástól.

Hanganyag: Hlavay Richárd