Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"234 embernek felesleges beadatnia a H1N1 elleni oltást\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az országos tiszti főorvos szerint két év alatt a Föld lakosságának 70 százalékát megfertőzi az új típusú influenza vírusa, ezért is hangsúlyozta Falus Ferenc a vakcina beadatásának fontosságát. A magyar egészségügyi kormányzat senkinek nem küld értesítést vagy tájékoztatót, de a szakember szerint az ÁNTSZ, és az Egészségügyi Minisztérium internetes oldalán a legfontosabb információk megtalálhatók a betegségről, annak megelőzéséről és gyógyításáról.

Nem értesítik külön a lakosságot arról, hogy megkezdődik a H1N1 elleni vakcinák beadása, a védőoltásról és a betegségről azonban több helyen - az ÁNTSZ, az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Epidemiológiai Intézet internetes oldalán, illetve a 0680/204-217-es telefonszámon - kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos.

Falus Ferenc szerint csak annak a 234 embernek nem érdemes beadatnia az új típusú influenza elleni védőoltást, aki igazoltan átesett a fertőzésen, bár a szezonális influenza elleni védelem számukra is szükséges lehet.

A vakcinát 1800 forint körüli áron adják majd a patikák, és a háziorvosok is legfeljebb ennyit kérhetnek az oltásért. Négymillió adag oltóanyagot ingyen osztanak szét, ezeknek a beadásáért sem kell majd fizetni - közölte az országos tisztifőorvos.

Az új kórokozó két év alatt a világ lakosságának 70 százalékát megfertőzi majd. A védőoltás beadásával lényegesen csökkenthető a megbetegedések száma, a járvány okozta gazdasági károk mértéke - fűzte hozzá Falus Ferenc.

A patikákban három hétig nem lesz

A szezonális és az új típusú influenza elleni vakcina kiszállítása már megkezdőtött az oltóközpontokba, öt nap múlva már mindenhová eljut az oltóanyag. A patikákba három héten belül biztosan nem jut el a készítmény - mondta az országos tisztifőorvos.

A vakcinát azok a krónikus betegek kapják meg ingyenesen, akik állapotát ronthatja az influenzás megbetegedés. Ilyenek a cukorbetegek, az asztmások, a krónikus tüdőbetegek, a szív-, máj- és vesebetegek, valamint azok, akiknek immunrendszere valami miatt legyengült - tette hozzá Falus Ferenc.

Ugyancsak ingyen kapják az oltóanyagot a várandós nők, és azok, akik két év alatti csecsemőt ápolnak - közölte az országos tisztifőorvos, hozzáfűzve: a kismamákon a világon még sehol sem tesztelték a H1N1 elleni vakcinát, az első ilyen klinikai vizsgálatok most indultak az Egyesült Államokban. Megjegyezte: a gyermeket váró nőknél négyszer nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények az influenza következtében, mint azoknál, akik nincsenek áldozz állapotban.

Hanganyag: Gál Ildikó