eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Már nem vagyunk a vas és acél országa

Csaknem 22 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a magyarországi vas- és acélgyártók 2009 első félévében, míg egy évvel korábban 29,3 milliárd forintos nyereséggel zártak - írta a Világgazdaság.

 A lap szerint a válság hatását jól mutatja, hogy az ágazat legnagyobb képviselője, az ISD Dunaferr Zrt. az idén a tavalyi 52 milliárd forint negyedét sem költi beruházásokra, a DAM 2004 Kft. pedig leállt. A lap beszámol arról, hogy a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével együtt kíván fellépni az acélipar működését akadályozó szabályozás és gyakorlat miatt.

A szervezet reméli, hogy a minisztériummal tartott egyeztetése révén tagvállalatai mentesülnek a gázárképzés jellemzői miatt a két országos nagykereskedőnél keletkezett, de kollektíven visszafizetendő 66 milliárd forintos hiány további törlesztése alól. Ezzel az eredetileg befizetendő összeg 40 százaléka maradhat náluk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×