eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kötélhúzás a sydney-i főkonzulátus kapcsán

Az államfő szerint egy majdani Fidesz-kormány újra meg fogja nyitni azt a sydney-i magyar főkonzulátust, amit hamarosan bezár a kabinet. Sólyom László mindezt az ausztrál városban tett látogatásán közölte. A miniszterelnök utánanéz, hogy mit lehet tenni az ügyben.

Felesleges pénzkidobásnak tartja a köztársasági elnök néhány külföldi magyar főkonzulátus bezárását. Sólyom László az ausztráliai körútjának egyik állomásán, Sydney-ben azt mondta, megkapta a helybéli magyarok tiltakozólevelét a sydney-i főkonzulátus bezárása ellen. Az államfő elmondta: beszélt Bajnai Gordon miniszterelnökkel, aki azt ígérte, utánanéz a dolognak.

"De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, akkor egész biztos, hogy vissza fogják állítani azt" - mondta az államfő.

Sólyom László szerint "minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot és szervezeti központot jelent." Ezeket nem lehet feladni - tette hozzá.

A köztársasági elnök Sydney mellett Torontót is említette, ugyanis a kanadai város főkonzulátusára is a sydney-i sorsa vár.

A Külügyminisztérium szerint augusztus 31-én már bezárt volna az ausztrál város képviselete, de ezt az időpontot az államfői látogatásra tekintettel kitolták. A tárca szóvivője azt mondta: a kétórás útra lévő fővárosban, Canberrában működő főkonzulátus, és az elektronikus közigazgatási rendszer nem teszi feltétlenül szükségessé a sydney-i képviseletet.

Mátrai Zsuzsa azt mondta: megértik az ausztráliai magyarságot, de mint mondta, Magyarország nem tud száznál lényegesen több külképviseletet fenntartani, ahogy hasonló méretű országok, például Ausztria vagy Svédország sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×