Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyógyvizekben Magyarország európai nagyhatalom - lehetne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lesznek szavazatszerző sztrádák. Az Európai Unió tiltja a magyar gyógyvizek kivitelét. Az a cég, amelyik legalább hárommilliárd forint értékű beruházást hajt végre, jelentős, akár adóalapjának 80 százalékát is kitevő adókedvezményt vehet igénybe. Szemlézés a reggeli lapokban.

Címek a mai lapokból: Nem lesznek szavazatszerző sztrádák Cinikus felelősségáthárítás A lapszemlét Sigmond Árpád készítette.

Nem hordógurításokkal próbálja megnyerni a szocialisták számára a szavazókat jövőre a kormány, legalábbis alig akad olyan épülő autópálya, amelynek átadását fényes külsőségek között lehet majd megünnepelni májusig - írja a Népszabadság. Pedig a korábbi választási években az egyik legkedveltebb kampányfogás volt "a térség fejlődését előmozdító" beruházások befejezésének időzítése a voksolás elé. Amilyen kevés dolga lesz tehát a jelenlegi közlekedési miniszternek, olyan sűrűn járhatja majd a vidéket a következő kabinet tárcavezetője. A jövőre elkészülő 71 infrastrukturális beruházás közül félszázat csak a voksolás után fejezhetnek be a kivitelezők. Mindez az tis jelenti, hogy a z önkormányzati választás előtt már szép számmal rendeznek majd kedélyjavító átadási ceremóniákat.

A Magyar Nemzet azt írja: gyógyvizekben Magyarország európai nagyhatalom - lehetne. Az Európai Unió azonban megtiltja a kivitelt. A kormányt - a lap szerint - nem érdekli, hogy elveszítjük egyik nemzeti kincsünket. A gyógyvizek uniós exportja egy regisztrációs szám hiánya miatt vált lehetetlenné. A magyar szabályozás szerint a gyógyvizek - nem meglepő módon - gyógyvíznek minősülnek. Ennek megfelelően törzskönyvezi őket az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság, míg a többi ásványvízet ásványvízként regisztrálják, és élelmiszerként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozik. Az unió szabályozása azonban nem tesz különbséget gyógyhatású ásványvíz és ivóvízként fogyasztható közönséges ásványvíz között. Ivógyógyvizek Brüsszel szerint nem léteznek.

Az adótörvények módosításai között szereplő egyik javaslat szerint a fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások bizonyos keretek és szabályok között mentesülhetnek a kedvezményes kapcsolódó következmények betartása alól - írja a Napi Gazdaság. A szabályok szerint az a cég, amelyik legalább hárommilliárd forint értékű beruházást hajt végre, jelentős, akár adóalapjának 80 százalékát is kitevő adókedvezményt vehet igénybe. Ennek azonban az a feltétele, hogy a beruházás révén létszámot kell bővíteni vagy a bérköltségeket kell jelentősen növelni. A recesszió és a tömeges elbocsátások azonban adott esetben egy jól átgondolt stratégiát is romba dönthetnek, emiatt a kormány javaslatában kétéves türelmi időt határozott meg.

Hanganyag: Sigmond Árpád