eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György

Elhallgatás és bagatellizálás - mit mondott Gyurcsány egy éve a válságról?

Egy éve, szeptember végén Gyurcsány Ferenc még azt mondta, a válságnak minimális hatása lesz Magyarországra. Ekkor jelentek meg az MSZP "Beindultunk" feliratú plakátjai az utcákon, miközben a budapesti részvénytőzsde első mélypontjára ért. Az azóta megbukott miniszterelnök és kormánya - benne a mostani válságkezelővel, Bajnai Gordonnal - először elhallgatta, majd bagatellizálta a krízist - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

A szakértők már nyolc hónapja a gazdasági válságról beszéltek, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még csak említést sem tett a krízisről a Megegyezés című programban, amelyet a Népszabadság jelentetett meg 2008. augusztus 27-én. Sőt, azt írta, hogy "túl vagyunk a nehezén". Ehhez képest szeptember 11-től zuhanni kezdett a budapesti részvénytőzsde indexe, a BUX. Szeptember 15-én csődvédelmet kért a Lehman Brothers, és ha nem menti meg a FED, akkor erre a sorsa jutott volna az AIG is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök először tavaly szeptember 26-án, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén beszélt a válságról. Azt mondta, hogy annak minimális hatása lesz Magyarországra. Még adócsökkentést és reformokat is ígért.

Szeptember 29-én a BUX első mélypontjára ért, éppen akkor, amikor az utcákon megjelentek az MSZP hattyús plakátjai, hirdetve, hogy "Beindultunk".

Október 2-án Veres János pénzügyminiszter egy budapesti konferencián kijelentette, hogy a krízis "nincs elsődleges hatással Magyarországra", az akkori gazdasági tárcavezető, a most válságkezelő kormányfőként dolgozó Bajnai Gordon pedig "gyorsuló gazdasági növekedésről" beszélt.

Október 6-án már Európa-szerte autógyárak és bankfiókok zártak be, Izland gazdasága pedig az összeomlás szélére került, Gyurcsány Ferenc mégis azt bizonygatta, hogy nem tart a krízis közvetlen hazai hatásától.

Három nap telt el, és az OTP papírjai zuhanni kezdtek, a forint bedőlt és csak a jegybank mentette meg, a miniszterelnök pedig a költségvetés többszöri újraíratására kényszerült, és nyilvánosságra hozott egy 12 pontos válságkezelő programot. Október 13-án már azt mondta, hogy "sikeresen kivédtük a válság első támadását" - egy héttel előtte még tagadta, hogy egyáltalán válság van Magyarországon.

Október 18-án rendezték a Nemzeti Csúcsot, amelyen már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem tagadta a nyilvánvalót: az országot csak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank hitele mentette meg, mert a kormányt felkészületlenül érte a világválság, amit utólag igyekeztek valamiféle előre nem látható természeti katasztrófának - például cunaminak - beállítani. El is sodorta a költségvetést, a kormányt és az MSZP-t.

Egy éve Gyurcsány Ferenc adócsökkentést ígért és azt mondta, hogy a krízis kikerüli Magyarországot. Most a gazdasági minisztere a kormányfő, a gazdaság hanyatlik, a munkanélküliség nő, a reálbérek csökkennek, a megszorítások pedig egymást érik a válság miatt, amelyről az MSZP és a kormány azt mondta, hogy nem kell tőle tartani.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×