Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 1 millió oltást adnak be Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új vírus megjelenése óta Budapesten 10 ezer 500 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. A többi közt erről tájékoztatta az ÁNTSZ a Fővárosi Védelmi Bizottságot.

A H1N1 vírussal összefüggő kérdésekről tájékozódott a Fővárosi Védelmi Bizottság. Demszky Gábor, a bizottság elnöke elmondta: ez azért is fontos kérdés, mivel a fővárosi közszolgáltatók dolgozóinak egy része védőoltásra szorul. Õk, a krónikus betegségben szenvedők, a kismamák, az egészségügyi- és a BKV- dolgozók mellett az első körben kapják meg az oltást. A második körben a gyermekek, a harmadikban pedig a többi érintett részesülhet az oltásban - tette hozzá.

Az országosan várható több mint 5 millió védőoltásból egymilliónál többet Budapesten kell majd beadni, ez elsősorban a kerületi önkormányzatokkal szerződő háziorvosok feladata.

A főpolgármester elmondta: a tájékoztatás szerint mindenképpen lesz járvány Magyarországon, ám a terjedését le lehet lassítani. Demszky Gábor beszámolt arról, hogy ennek érdekében - évek óta először - a főváros hozzányúl az elkülönített, csaknem 100 milliós forintos úgynevezett vészhelyzeti tájékoztatási kerethez.

Csaba Károly fővárosi tisztiorvos tájékoztatást adott arról, hogy az új vírus elleni védőoltás pontosan ugyanúgy történik, mint a szezonális influenza esetén. Hozzátette: a két vírus által veszélyeztetett csoportokban azonban találtak eltérést.

A tisztiorvos elmondta: április vége óta, amikor az új vírus megjelent, Budapesten 10 és félezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Járvány esetén 1 hét alatt fertőződik meg ennyi ember.

Kérdésre válaszolva Csaba Károly elmondta: olyan váratlan haláleset, mint ami csütörtökön történt, bármikor előfordulhat. A tisztiorvos szerint ez egy figyelemfelhívás arra, hogy szükség van a védőoltásra.