Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyelvtörvény: Európának bizonygatja az igazát Szlovákia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európai színtéren bizonygatja az igazát az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban Szlovákia is, holott Pozsony sokáig hangoztatta, hogy Magyarországnak nem kellene az EU-hoz fordulnia a sérelmével. A szlovák házelnök az Európai Parlament elnökével tárgyalt a két ország konfliktusáról. A lengyel Jerzy Buzek és korábban az EBESZ főbiztosa is óvatos véleményt fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban, és ezeket így eltérően is értelmezte a két ország.

Az augusztus 21-i révkomáromi incidens után Szlovákia többször felszólította Magyarországot arra, hogy ne vigye az ügyet uniós színtérre, próbálja kétoldalú keretek között megoldani a problémát. Pozsony vagy megelégelte az EU, az Európa Tanács és az EBESZ felé irányuló diplomáciai offenzívát, vagy csak szimplán változott a véleménye, mindenesetre már Szlovákia is bizonygatja az igazát az EU-ban.

Pavol Paska házelnök az Európai Parlament elnökénél vizitelt, és mint a találkozó után elmondta, tisztázni akarta az elhangzott hazugságokat. "A szlovák államnyelvtörvényről beszélgettünk. Fontosnak találtam, hogy az elnök urat személyesen is informálhassam a szlovák álláspontról, és magyarázatot adhassak azokra a félremagyarázásokra és hazugságokra, amelyek elhangzottak az elmúlt időszakban" - nyilatkozott.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke azt mondta, hogy a két országnak egymás között kell megoldania a problémát, de ő kész személyesen is segíteni a tárgyalásokat.

Pavol Paska utána az Európai Bizottság igazságügyi biztosával találkozott, aki a szlovák házelnök szerint állítólag a szlovák államnyelvtörvény nem ütközik uniós jogba. Ugyanilyen eltérő értelmezés figyelhető meg az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának múlt heti budapesti és pozsonyi látogatásával kapcsolatban is.

Knut Vollebaek akkor igyekezett is ezt tisztázni. "Sokszor hallottam, hogy állítólag jónak tekintem a szlovák államnyelvtörvény módosításait. Ez így nem igaz. Csak azt mondom, hogy ezek a módosítások nem szükségszerűen ellentétesek a nemzetközi és európai normákkal. Az is tény, hogy az, hogy ilyen elhamarkodottan, és így változtatták meg a jogszabályt, semmiképp sem járult hozzá a jó szlovák politikai légkör létrejöttéhez" - fogalmazott.

Szlovákia viszont igyekezett hangsúlyozni, hogy az EBESZ is úgy gondolja: a törvény nem ütközik nemzetközi jogszabályokba.