eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Konfliktuskezelési tréning romáknak, rendőröknek, polgárőröknek

Konfliktuskezelő tréninget indítottak romák, rendőrök és polgárőrök részére; a modellprogramként kedden elkezdődött háromnapos képzésen a XIII. kerületi romák és ott szolgálatot teljesítő rendőrök vesznek részt.

Tóth Gábor vezérőrnagy, fővárosi rendőrfőkapitány a képzés megnyitóján úgy fogalmazott: azért van szükség erre a tréningre, hogy megelőzzék azt a konfliktushelyzetet, amely az ország más régiójában előfordul.

A Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet nagykovácsi objektumában zajló tréning tizennégy résztvevője olyan, a kölcsönös megértésen alapuló kommunikációt sajátíthat el, amely egy adott helyzet megoldására adhat lehetőséget, valamint szituációs gyakorlatok során elemzik, miként kellene kezelni egy-egy esetet.

A tréningre olyan rendőröket és polgárőröket delegáltak, akik az adott kerületben és környezetében teljesítenek szolgálatot, és munkájuk során konfliktushelyzetekbe kerülhetnek. A romák közül pedig olyan embereket válogattak össze, akik az adott közösségen belül véleményformáló szerepet tölthetnek be, és segítségükkel oldani tudják az esetleges feszültségeket.

Tóth Gábor hangsúlyozta: a program nem azért indult, mert a rendőrség nem tudja kezelni a roma kisebbséget, hanem azért, hogy olyan kölcsönös ismeretet szerezzenek a résztvevők, amelyekkel bármilyen konfliktushelyzetet kezelni tudnak. Megemlítette, a fővárosban eddig a rendőrségnek sem a romákkal, sem más kisebbségekkel nem volt konfliktusa, és szeretné, ha ez így is maradna.

Az a fontos, hogy kapcsolat legyen a különböző társadalmi csoportok között, mert e nélkül esély sincs a probléma jó kezelésére és megoldására - fogalmazott a rendőrfőkapitány, hozzátéve, ha a modellprogram, amelyet a XIII. kerületi érintettekkel indítanak el, beválik, kiterjesztik valamennyi kerületre.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke azt hangoztatta, "gumibottal nem lehet problémát kezelni", míg a jogszabályalkotások csak elősegíthetik a konfliktuskezelést. Véleménye szerint a tréningen résztvevő hat roma egyfajta társadalomtudat-formáló szerepet tölthet be, és tapasztalatait, szemléletét megoszthatja nemcsak a kerületi cigánysággal, hanem a teljes fővárosi kisebbséggel.

A roma vezető emlékeztetett arra, hogy idén februárban kézzel fogható programot megvalósító együttműködési megállapodást kötött az FCÖ a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. E megállapodás részeként augusztusban bűnmegelőzési gyermektábort szerveztek, ez a tréning pedig a cigányság és rendőrség közötti gyakorlati együttműködés kezdetét jelenti.

Dános Valér dandártábornok, a képzést lebonyolító Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézet igazgatója megemlítette: képzési programjukban minden évben szerepeltetik az előítélet- és konfliktuskezelési foglalkozásokat rendőrök és polgárőrök részére. Emellett az ország tíz felsőoktatási intézményében van - e témakört is érintő - együttműködési megállapodásuk, amelynek keretében tréningeket tartanak a hallgatóknak. Hozzátette: szervezetük egy százezer eurós, "a romák és rendőrök kölcsönös megértésen alakuló párbeszéd" témájú uniós Phare-pályázatot is lebonyolított, valamint részt vett a 3R (rendőr-roma-respect) elnevezésű programban is.

A nagykovácsi, adyligeti rendőr-szakközépiskola területén indított háromnapos képzést olyan trénerek vezetik, akik már több mint tíz éve tartanak hasonló témakörben előadásokat. Gyurkó Pál, az egyik tréner az MTI kérdésére elmondta: az érintettek összetett, komplex programban vesznek részt. Ennek során olyan kommunikációs technikákat tudnak elsajátítani, amelyekkel egy adott helyzetben megfelelő módon tudnak megnyilvánulni.

A budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint a most indult tréning annak a bűnmegelőzési programsorozatnak a második eleme, amely idén szeptemberben kezdődött. A tervek szerint októberben jogvédő szervezetekkel a gyülekezési szabadságról, a törvényi rendelkezések végrehajtásáról tartanak kerekasztal-beszélgetést, majd decemberben nyugdíjasoknak tartanak - főleg idősotthonokban - tájékoztatót az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×